x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Proteste MASIVE în Canada împotriva restricțiilor anti COVID-19. Stare de urgență la Ottawa

UPDATE Proteste MASIVE în Canada împotriva restricțiilor anti COVID-19. Stare de urgență la Ottawa

07 Feb 2022   •   09:06
UPDATE Proteste MASIVE în Canada împotriva restricțiilor anti COVID-19. Stare de urgență la Ottawa
Sursa foto: wikipedia

În Ottawa a fost declarată stare de urgență din cauza manifestațiilor anti restricții care durează de peste o săptămână. Primarul orașului, Jim Watson, consideră situaţia "scăpată de sub control", scrie AFP.

Protestele în capitala Canadei au început pe 29 ianuarie și s-au extins și în alte orașe mari în acest weekend. 
"Ameninţarea la adresa siguranţei şi securităţii rezidenţilor reprezentate de manifestaţiile continue şi subliniază nevoia de sprijin din partea altor administraţii şi niveluri de guvernare. Măsura oferă o mai mare flexibilitate în cadrul administraţiei municipale pentru a permite oraşului Ottawa să gestioneze continuitatea activităţilor în vederea asigurării serviciilor esenţiale", transmite primăria.

Totodată, edilul orașului, Jim Watson spune că "situaţia complet scăpată de sub control întrucât protestatarii sunt cei care fac legea. Sunt pe cale să pierdem bătălia, trebuie să ne luăm înapoi oraşul".

Manifestanții au blocat străzile din centrul oraşului şi claxonează din camioane.

Poliţia din Ottawa este criticată pentru că nu a reușit să prevină paralizarea centrului iar autoritățile vor acum să îi împiedice să-și aprovizioneze camioanele cu combustibil. 

Mişcarea, se numește "Convoiul libertăţii" și a pornit de la nemulțumirea șoferilor de camioane care au fost obligați să se vaccineze pentru a trece frontiera în SUA, însă apoi s-a transformat într-un protest de amploare împotriva restricțiilor COVID-19 și a guvernului condus de Justin Trudeau.

Poliția nu are suficiente resurse dar va primi forțe suplimentare, respectiv 250 de membri ai Jandarmeriei Regale din Canada (GRC), un corp de poliţie federal.

Proteste au mai avut loc și în Toronto, Quebec și Winnipeg.

ȘTIRE INIȚIALĂ Proteste de amploare au loc  de două zile în Ottawa, Canada, împotriva restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Totodată, șoferii de camioane, simpatizanţi ai "Convoiului libertăţii" au blocat o autostradă transfrontalieră în vestul Canadei.

"În această după-amiază o forţă importantă de poliţie se află în centrul oraşului, continuând să gestioneze mişcarea protestatarilor şi a camioanelor", a transmis poliţia din Ottawa.

Șoferii de camioane se opun obligativităţii vaccinării pentru a trece graniţa terestră în SUA, cea mai lungă din lume. Ei au blocat autostrada 4 din sudul Albertei, în apropierea graniţei, o problemă pentru transportul mărfurilor între Canada şi Statele Unite. Acestora li s-au adăugat și alte persoane care se opun restricțiilor.

Poliția a deschis mai multe anchete penale în Ottawa în legătură cu profanarea unor monumente naţionale, comportamente ameninţătoare, ilegale şi intimidante faţă de poliţie şi pentru vandalizarea unui vehicul municipal.

"Sunt îngrozit să văd protestatari dansând pe mormântul Soldatului Necunoscut şi profanând monumentul comemorativ dedicat victimelor războiului. Persoanelor implicate ar trebui să le fie ruşine", a scris pe Twitter şeful Statului Major al apărării naţionale, Wayne Eyre.

Au fost montate baricade pentru a bloca accesul camioanelor şi a vehiculelor în pasajul care duce la monument.

Premierul Justin Trudeau şi familia sa au părăsit, sâmbătă, locuinţa, după ce anterior declarase că este vorba despre un grup răzleț de manifestanți.

×
Subiecte în articol: canada proteste COVID restricţii