x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Un fost cancelar german sancționat pentru legături cu Rusia. Gerhard Schroder se retrage de la conducerea Rosneft

UPDATE Un fost cancelar german sancționat pentru legături cu Rusia. Gerhard Schroder se retrage de la conducerea Rosneft

20 Mai 2022   •   15:04
UPDATE Un fost cancelar german sancționat pentru legături cu Rusia. Gerhard Schroder se retrage de la conducerea Rosneft

Fostul cancelar german Gerhard Schroder și-a pierdut o parte din privilegiile oferite de stat datorită funcție pe care a deținut-o din cauza legăturilor cu Vladimir Putin și a posturilor de conducere pe care le ocupă în mai multe companii energetice ruse. Rosneft a anunțat, astăzi, că acesta s-a retras din conducerea companiei.

Compania rusă de stat Rosneft a anunțat că fostul cancelar german Gerhard Schroder și omul de afaceri german Matthias Warnig au decis să se rertragă din consiliul de administrație, scrie Reuters.. 

„Suntem înțelegători față de deciziile lor și le mulțumim pentru sprijinul lor continuu", a transmis Rosneft.

Parlamentul European a cerut ca Gerhard Schroder să fie trecut pe lista neagră dacă nu părăsește societatea rusă.

Fostul cancelar german este un apropiat al președintelui Vladimir Putin și a deținut mai multe funcții de conducere la companii ruse. 

UPDATE1 "Grupurile parlamentare ale coaliţiei de guvernare au decis asupra consecinţelor comportamentului fostului cancelar şi lobbyist Gerhard Schröder în faţa invaziei ruse în Ucraina", a transmis Comisia pentru buget din Bundestag, camera inferioară a parlamentului de la Berlin, citată de AFP.

Acesta a rămas fără biroul și personalul aferent dar îşi va păstra protecţia personală din partea poliţiei şi pensia de fost cancelar federal.

Rezoluția Parlamentului European

Și Parlamentul European a cerut adoptarea de sancțiuni împotriva fostului cancelar german. Eurideputații au adoptat o rezoluție prin care sancțiunile impuse Rusiei să fie extinse și ''la membrii europeni ai consiliilor de administraţie ale marilor companii ruse şi la politicieni care continuă să primească bani din Rusia''.

Rezoluţia îi dă exemplu pe fostul cancelar austriac Wolfgang Schussel şi pe fostul premier francez Francois Fillon, care au demisionat din funcțiile deținute în companii rusești și cere ferm ca alți foști demnitari europeni, precum Karin Kneissl, fost ministru de Externe al Austriei și care lucrează acum pentru Rosneft, şi Gerhard Schröder, să procedeze în același mod. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Ex-cancelarul german Gerhard Schroder ar putea suferi sancțiuni deoarece nu vrea să condamne explicit invazia rusă în Ucraina. Acestuia i-ar putea fi retrase unele drepturi speciale de către coaliția de guvernare, scrie dpa.

Coaliția aflată la putere este condusă de Partidul Social Democrat (SPD), formațiune din care face parte și Gerhard Schroder. 

Actualul guvern a propus să i se ia fostului șef al executivului german biroul și personalul aferent de care dispune dar își va păstra pensia și protecția personală. 

Opoziția acuză încă că acesta afectează reputația internațională a Germaniei deoarece își menține funcțiile din companiile energetice ruse și este în c ontinuare un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. 

Gerhard Schroder a fost cancelar al Germaniei în perioada 1998 - 2005, după care a lucrat la companiile Nord Strem, Gazprom și Rosneft. 

 

×
Subiecte în articol: schroder germania Rusia ucraina