Numărul în creştere al infecţiilor l-a determinat pe cancelarul austriac Alexander Schallenberg să declare „pandemia nevaccinaţilor”. Guvernul studiază varianta unei noi perioade de izolare doar pentru cei care refuză imunizarea cu ajutorul serurilor.
„Suntem pe cale să ne confruntăm cu o pandemie a celor nevaccinaţi. Majoritatea pacienţilor de la Terapie Intensivă nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19. Trebuie să fie clar pentru aceşti oameni că au o mare responsabilitate”, a spus acesta.
Cuvintele cancelarului austriac Alexander Schallenberg reprezintă apelul autorităţilor către populaţie. Potrivit oamenilor de ştiinţă, creşterea cazurilor în ţară, încă sub control, s-ar putea accelera, iar guvernul a studiat deja noile restricţii care urmează să fie implementate. Măsuri care îi vor afecta pe cei nevaccinaţi.
Planul prevede diferite niveluri de alertă în funcţie de numărul de internări la Terapie Intensivă, care înseamnă aproximativ 220 şi încă se încadrează în nivelul 1. Nivelul maxim, al cincilea, se va declanşa la 600 de internări, adică 30% din locurile disponibile în spitale.
Planul guvernamental va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Apoi, va fi implementată regula „3G”, un fel de Green Pass austriac care va fi valabil pentru „Geimpft” (vaccinat), „Genesen” (şase luni vindecat) sau Getestet (test rapid).
Dacă spitalizările vor creşte şi vor ajunge la 400 de pacienţi la Terapie Intensivă, va începe nivelul 3, iar regula „2.5G”.
Începând de la nivelul 4, care prevede 500 de pacienţi supuşi resuscitărilor, se vor aplica cele mai mari restricţii, doar împotriva celor care nu au fost încă vaccinaţi.
Pentru a accesa la locul de muncă, restaurante, hoteluri, pentru a participa la evenimente de tot felul şi pentru a fi supus unor examinări medicale, trebuie respectată regula „2G”: undă verde doar pentru cei vaccinaţi şi recuperaţi.
ȘTIRE INIȚIALĂ După Franța, Italia și România, un alt stat UE se pregătește să impună restricții dure persoanelor nevaccinate anti COVID-19, scrie dpa.
"Suntem pe cale să ne confruntăm de o pandemie a celor neprotejaţi", a declarat cancelarul austriac Alexander Schallenberg.
El nu vrea să ia măsuri împotriva locuitorilor Austriei care s-au imunizat împotriva COVID-19, precizând că sunt prea mulți "cei care ezită sau amână", referindu-se la cei care nu vor să se vaccineze.
Deocamdată, situația la secțiile ATI este stabilă deși au reînceput să crească infecțiile. Crca 220 de paturi la terapie intensivă sunt ocupate însă dacă va ajunge la 600, Austria ajunge în faza cinci a planului, care necesită restricții de circulație a persoanelor nevaccinate. Deocamdată țara se află doar în prima fază a planului.
Rata de intectare la șapte zile a crescut la circa 230 de infecții noi la 100.000 de persoane.
Totodată, 62% din populațe s-a vaccinat, însă campania de imunizare stagnează.