x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Ursula von der Leyen amenințată cu motiunea de cenzură. Insistă asupra aprobării PNRR-ului pentru Polonia

UPDATE Ursula von der Leyen amenințată cu motiunea de cenzură. Insistă asupra aprobării PNRR-ului pentru Polonia

08 Iun 2022   •   12:20
UPDATE Ursula von der Leyen amenințată cu motiunea de cenzură. Insistă asupra aprobării PNRR-ului pentru Polonia
Sursa foto: Hepta

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își susține decizia de aprobare a PNRR-ului pentru Polonia deși nu a făcut reformele în justițiecerute de UE. Ea ar putea fi vizată de o moțiune de cenzură în Parlamentul European din cauza criticilor aduse de grupul Renew Europe, scrie Reuters.

"Ştiu că unii dintre dumneavoastră sunt sceptici, dar permiteţi-mi să vă asigur că nu va fi plătit nimic până la realizarea acestor reforme", a precizat ea în fața parlamentarilor europeni. 

Cu toate astea, mai mulți europarlamentari sunt sceptici.

" Reformele cerute de Comisie nu vor readuce justiţia poloneză în conformitate cu statul de drept", a replicat social-democrata germană Katarina Barley.

Și eurodeputatul din grupul Verzilor, germanul Damian Boeselager, spune că aprobarea PNRR-ului pentru Polonia reprezintă "o greşeală uriaşă".

Socialista spaniolă Iratxe Garcia Perez a comentat că "solidaritatea cu Ucraina nu trebuie folosită ca monedă de schimb", în contextul  în care PNRR-ul a fost aprobat de Comisie, în  contextul în care Polonia primește cei mai mulți refugiați din cauza invaziei Rusiei. 

Ursula Von der Leyen a aprobat, săptămâna trecută, PNRR-ul Poloniei în valoare de 35,4 miliarde de euro. Banii vor fi virați în tranșe. Varșovia a făcut de curâmnd reforme parțiale în justiție, desființând astfel Camera Disciplinară, considerată ilegală de CJUE dar a aprobat o altă lege prin care o înlocuiește cu un alt organism. 

De asemenea, Polonia trebuie să modifice regimul disciplinar pentru magistraţi, inclusiv garanţii că judecătorii care solicită clarificări din partea CJUE nu vor fi sancţionaţi. CE a cerut și revizuirea dosarelor judecătorilor deja sancţionaţi de Cameră.

Decizia CE de aprobare a PNRR-ului nu a fost ăncă validată de Consiliul European. Fondurile pentru Polonia au fost blocate de anul trecut. 

de mai mult de un an, pe motiv că acţiunile puterii de la Varşovia au afectat democraţia.

ȘTIRE INIȚIALĂ Textul moțiunii este conceput de olandeza Sophie in't Veld, fostul premier belgian Guy Verhofstadt şi vicepreşedintele grupului Renew, spaniolul Luis Garicano, va trebui semnat de cel puţin 10% dintre eurodeputaţi, respectiv circa 70 de membri ai parlamentului.
"Dacă Ursula von der Leyen continuă să refuze să aplice cu seriozitate regulile de condiţionalitate privind statul de drept, care vizează condiţionarea plăţii fondurilor europene de respectarea cu stricteţe de către statele membre a drepturilor fundamentale, îi vom retrage susţinerea noastră", adeclarat Guy Verhofstadt.
Comisia Europeană a dat undă verde PNRR-ului polonez în valoare de 35,4 miliarde de euro, blocat de un an.

Deși recent autoritățile de la Varșovia au făcut unele modificări în justiție, eurodeputații consideră că acestea sunt insuficiente, spunând că acestea sunt cele solicitate de CE la Curtea de Justiție a UE.
În cadrul votului din Comisie, daneza Margrethe Vestager (Renew Europe) şi olandezul Frans Timmermans (S&D), vicepreşedinţi executivi, s-au opus validării planului polonez.
"Comisia este conştientă că soluţiile anunţate de autorităţile poloneze sunt pur cosmetice", a spus Guy Verhofstadt.

Moțiunea trebuie aprobată cu două treimi din voturile exprimate. 

 

×