x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Controverse UE-Polonia. Varșovia ar putea pierde 75 de milioane de euro. Ce spune premierul Mateusz Morawiecki

UPDATE Controverse UE-Polonia. Varșovia ar putea pierde 75 de milioane de euro. Ce spune premierul Mateusz Morawiecki

18 Oct 2022   •   16:17
UPDATE Controverse UE-Polonia. Varșovia ar putea pierde 75 de milioane de euro. Ce spune premierul Mateusz Morawiecki

Comisia Europeană ar putea bloca cei 75 de miliarde de euro alocați Poloniei din bugetul multianual 2021-2027 dacă nu face reformele în justiție. Însă guvernul de la Varșovia nu este dispus să facă pe plac Bruxelles-ului, scrie Reuters.

UPDATE  Premierul Mateusz Morawiecki spune că nu se teme de pierderea fondurilor europene. 

"Nu cred că fondurile europene, adică fondurile de coeziune, fondurile agricole şi fondurile pentru inovaţii, sunt în pericol. Primele fonduri intră deja. Poate că nu sunt mari, cel mai probabil în următoarele câteva luni vor fi eliberate primele avansuri", afirmă acesta. 

Autoritățile de la Varșovia se află într-o dispută prelungită cu executivul comunitar pe mai multe teme, precum reforma justiției, regufiații, drepturile minorităților sexuale. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Executivul comunitar a bloat până acum circa 35 de milioane de euro din pachetul european post-pandemie. Însă și fondurile de coeziune din bugetul european multianual 2021-2027 s-ar putea să nu fie acordate. 

"Din cauza neconformării, Comisia nu poate rambursa cererile de plată", spune purtătorul de cuvânt al CE, Stefan de Keersmaecker, care precizează că singura excepție este doar cea pentru asistență tehnică la proiectele de dezvolare, dar nu implementarea acestora. 

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere din 2015 în Varșovia a reformat instanțele de judecată, măsură despre care Comisia spune însă că a afectat echilibrul puterilor în stat, prin atingere adusă  independenței justiției. Astfel, mai mulți ijudecători care s-au opus politicii guvernului au fost înlăturați iar cei care susțin actuala administrație au fost promovați. 

Polonia accesează cu succes cea mai mare parte din fondurile europene dar conducerea naționalistă a țării a intrat în conflict cu Bruxelles-ul. 

 

×
Subiecte în articol: ue Polonia fonduri europene