x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Urmează Moldova? Camaradul lui Putin pare să fi dezvăluit, din greșeală, noua țintă a rușilor

Urmează Moldova? Camaradul lui Putin pare să fi dezvăluit, din greșeală, noua țintă a rușilor

de Şerban Mihăilă    |    02 Mar 2022   •   10:04
Urmează Moldova? Camaradul lui Putin pare să fi dezvăluit, din greșeală, noua țintă a rușilor
Sursa foto: Hepta

Cel mai înfocat discipol al liderului rus, președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, pare să fi trădat din greșeală planurile Moscovei, dezvăluind următoarea țintă a invaziei Rusiei – Republica Moldova.

Lukașenko s-a întâlnit cu membrii Consiliului său de securitate pentru a discuta despre invazia Ucrainei și contribuția Belarusului la operațiunile militare ale marelui său aliat. Dictatorul din Belarus a stat, marți, lângă o hartă care pare să arate planul rușilor de capturare a orașelor cheie din Ucraina, dezvăluie „The Daily Mail”.

Harta se potrivește în linii mari cu bătălia reală, deși prevede, de asemenea, lovituri asupra orașului ucrainean Zitomir, ce nu s-au materializat, precum și atacuri asupra Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina la sud-vest.

Harta detaliază liniile de atac rusești care se îndreaptă spre Ucraina, dintre care unele s-au concretizat deja în primele zile ale invaziei - cum ar fi forțele care se îndreaptă spre Kiev dinspre nord și spre Kherson dinspre Crimeea.

În filmare, Lukașenko vorbește despre atacuri cu rachete ale Belarusului împotriva unor ținte ucrainene importante, precizează sursa citată.

Republica Moldova simte amenințarea rușilor

Harta afișată de Lukașenko este împărțită în patru secțiuni, care corespund districtelor de comandă ale armatei ucrainene, prezentând atacurile rusești din Belarus, de-a lungul graniței de est a Ucrainei și din Crimeea ocupată.

Grafica dezvăluie o mișcare de clește în două direcții care vizează Kievul - atac derulat în prezent. Forțele invadatoare sunt, de asemenea, prezentate ieșind din Donețk și Crimeea, înainte de a face joncțiunea la Melitopol, obiectiv capturat deja de Rusia, scrie „The Daily Mail”.

Un alt atac pare să se îndrepte spre orașul Cherkasi, prin orașul Sumi, unde forțele rusești au fost, de asemenea, oprite, în timp ce un al treilea pare să se desprindă din asaltul Kievului spre Zitomir.

Cel mai surprinzător dintre planuri prezintă însă trupe care atacă dinspre orașul portuar ucrainean Odesa, îndreptăndu-se spre regiunea separatistă Transnistria, din Republica Moldova.

Nicu Popescu, vicepremierul Republicii Moldova, a recunoscut, marți, că țara sa se află într-o „zonă de risc foarte mare”, unde populația simte „anxietate și teamă”.

În urmă cu o săptămână, atunci când a început atacul asupra Ucrainei, armata rusă a anunțat că a programat exerciţii în Transnistria. Potrivit comunicatului, a fost instituită o zonă specială de antrenament pentru a exersa oprirea de vehicule inamice.

Armata rusă staţionează în Transnistria de la începutul anilor 1990. Regiunea se învecinează cu Ucraina la est şi este condusă de separatişti pro-ruşi.

Belarus a intrat în război

Trupele belaruse au intrat marți în regiunea Cernihiv, din Ucraina, alături de ruși.

Armata din Belarus a intrat în regiunea Cernihov. Acest lucru a fost confirmat de departamentului regional al forțelor de apărare „Sever”.

Concomitent, Belarus a organizat recent un referendum pentru ca ţara să renunţe la statul său non-nuclear, o mişcare pe care Uniunea Europeană o consideră „foarte îngrijorătoare”. Referendumul a trecut cu 65%, potrivit datelor oficiale, ceea ce înseamnă că pe teritoriul Belarasului ar putea fi amplasate instalaţii nucleare.

×
Subiecte în articol: belarus