x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen promite, în faţa eurodeputaţilor, transformarea Uniunii Europene

Ursula von der Leyen promite, în faţa eurodeputaţilor, transformarea Uniunii Europene

27 Noi 2019   •   11:54
Ursula von der Leyen promite, în faţa eurodeputaţilor, transformarea Uniunii Europene
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri, în plenul Parlamentului European, ''transformarea care va atinge fiecare parte a societăţii şi a economiei nostre'', în timpul mandatului de cinci ani al noului executiv comunitar, transmit AFP, Reuters şi dpa.

''Şi vom face acest lucru pentru că este ceea ce e corect, nu pentru că va fi uşor. Suntem pregătiţi, Europa este pregătită. Mesajul meu este simplu: să ne apucăm de lucru'', a spus Von der Leyen în discursul în care a prezentat obiectivele şi priorităţile noii Comisii Europene.

Ea a subliniat că statul de drept trebuie să fie respectat oriunde în interiorul blocului comunitar, remarcând că nu mai poate fi acordat vreun răgaz guvernelor naţionaliste din Polonia şi Ungaria aflate în dezacord cu Bruxellesul în privinţa respectării standardelor democratice.

''Nu poate exista şi nu va exista niciodată vreun compromis atunci când vine vorba despre respectarea statului de drept'', a spus Von der Leyen.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a atenţionat că Uniunea Europeană trebuie să-şi reformeze sistemul de azil şi să-şi consolideze frontierele externe.

''Migraţia nu va pleca nicăieri, ea va rămâne cu noi. Este o tragedie că o mamă din Vietnam primeşte un mesaj de la fiica sa, din Europa, că nu are spaţiu pentru a respira'', a afirmat Ursula von der Leyen, cu referire la cazul celor 39 de migranţi găsiţi morţi, în luna octombrie, într-un camion frigorific în apropiere de Londra.

Migranţii care stau în Europa trebuie să fie integraţi, ''dar noi trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că cei care nu au dreptul de şedere se întorc acasă'', a accentuat preşedintele ales al CE.

O provocare ''existenţială'' pentru Europa este, potrivit Ursulei von der Leyen, combaterea fenomenului schimbărilor climatice. Şefa viitoarei Comisii Europene s-a angajat că Bruxellesul va adopta măsuri care vor contribui la adaptarea economiilor ţărilor membre la un consum mai mic de combustibil fosil şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

''Nu mai avem nici măcar un moment de pierdut în ceea ce priveşte lupta contra schimbărilor climatice'', a subliniat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.

În opinia sa, tranziţia către ''neutralitatea climatică'' până în 2050 trebuie să fie realizată într-o ''manieră durabilă'', în contextul în care numeroase regiuni europene se bazează pe rezervele de cărbune pentru crearea de locuri de muncă, acoperirea cererii de energie şi creşterea economică.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen Comisia Europeana