x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe US Army ar putea staționa în Norvegia

US Army ar putea staționa în Norvegia

11 Oct 2016   •   19:40
US Army ar putea staționa în Norvegia
Sursa foto: Rouelle Umali

Forțele armate americane și norvegiene analizează posibilitatea desfășurării, prin rotație, a unor trupe americane în această țară, care se învecinează cu Rusia, a anunțat, ieri, Ministerul Apărării al Norvegiei, informează AFP.

„Au fost făcute sondaje la nivel militar pentru a examina posibilitățile de a avea mai multe trupe, mai multe stocuri de materiale militare și, în general, acest tip de logistică”, a declarat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a ministerului, Ann Kristin Salbuvik. Ea a precizat că este vorba despre „o doleanță mai veche din partea americană”. „Poate fi vorba despre o rotație”, a spus Salbuvik. „Nu se pune însă problema unei staționări permanente”, a adăugat ea, subliniind că acest subiect este în stadiu de analiză și nu a fost abordat încă la nivel politic. La rândul său, cotidianul norvegian „Adresseavisen” susține că armata americană ar dori să desfășoare 300 de pușcași marini la Vaernes, lângă Trondheim, la o mie de kilometri distanță în linie dreaptă de frontiera ruso-norvegiană. Pentru a calma îngrijorarea față de vecinul său sovietic, această țară scandinavă s-a angajat, înainte de a deveni membru fondator al Alianței Nord-Atlantice, în 1949, să nu permită desfășurarea pe teritoriul său a unor forțe de luptă străine „atât timp cât Norvegia nu este atacată sau amenințată să fie atacată”, notează AFP. De atunci, această declarație a suferit amendamente pentru a permite unor trupe străine să efectueze manevre pe teritoriul norvegian. Rusia a protestat vehement, în ultimii ani, împotriva desfășurării de contingente americane la granițele sale, amenințând cu adoptarea unor măsuri militare de răspuns. 

Statele Unite și Norvegia analizează posibilitatea desfășurării de trupe americane pe teritoriul norvegian care se învecinează cu Rusia

×