Sub presiunea protestelor de stradă inițiate de mișcarea pentru drepturile omului „Black Lives Matter”, consilierii municipali din Minneapolis, orașul în care a fost ucis George Floyd, au decis cu o majoritate covârșitoare abolirea poliției locale. Ei nu știu încă exact cum va arăta un „viitor fără poliție” și nici cum vor implementa un nou sistem de ordine, deocamdată utopic. Manifestanții sunt însă mulțumiți, iar vânzările de arme în epicentrul revoltelor de stradă din SUA au explodat.
Dominat autoritar de democrați, Consiliul Municipal din Minneapolis a dat satisfacție miilor de protestatari adunați pe străzile orașului, anunțând, la sfârșitul săptămânii trecute, că intenționează să nu mai finanțeze și să desființeze, treptat, departamentul local de poliție (MPD), după uciderea lui George Floyd de către forțele de ordine.
„Ne angajăm să dezmembrăm modul existent de supraveghere din Minneapolis și să reconstruim, alături de comunitatea noastră, un nou model de siguranță publică”, a declarat președinta consiliului, Lisa Bender, pentru CNN. Nouă dintre cei 13 consilieri municipali au anunțat în fața mulțimii că vor demara „procesul” de destructurare a MPD, mărturisind însă imediat că nu au idee cum vor menține ordinea în oraș, dar se vor consulta pe această temă cu membrii comunității locale.
„Recunoaștem că nu avem toate răspunsurile asupra modului în care arată un viitor fără poliție, însă comunitatea noastră le are”, susțin consilierii, într-o declarație comună, anticipând involuntar o perioadă lungă de incertitudine și haos în viața orașului: „Suntem hotărâți ca, în următorul an, să discutăm cu fiecare membru al comunității din Minneapolis pentru a identifica cum văd oamenii siguranța”.
Rugată apoi cu insistență de CNN să ofere detalii despre această „destructurare”, Lisa Bender s-a mărginit să schițeze un tablou în linii mari, în care fondurile destinate în prezent poliției vor fi redirecționate spre „strategii pentru comunitatea locală”, urmând ca membrii consiliului să dezbată modalități de înlocuire a actualului departament al poliției, care „nu poate fi reformat de decenii încoace”.
Pe de altă parte, ea a recunoscut că desființarea MPD nu va avea loc „în viitorul apropiat”. Bender a mai precizat că majoritatea apelurilor la numărul de urgență, utilizate de cetățenii orașului, sunt pentru servicii de sănătate mintală și pompieri. De cealaltă parte, primarul orașului, Jacob Frey, fusese huiduit copios de protestatari, cu o zi înainte, atunci când a refuzat să promită că va tăia finanțarea pentru MPD, nefiind de acord cu abolirea poliției.
„O prostie criminală”
„Acest lucru este cu adevărat periculos, contraproductiv și profund irațional”, a exclamat Dan Crenshaw, congresman republican care reprezintă statul Texas, imediat după aflarea deciziei consilierilor din Minneapolis. „«Lăsați poliția fără fonduri» nu mai este doar apelul venit de la periferia extremei de stânga. S-a transformat dintr-un slogan radical în politica reală a unui mare oraș american, în numai câteva zile!”, a avertizat Crenshaw, citat de „Zero Hedge”.
Un alt politician republican a vorbit despre „o prostie criminală”. În ultimele zile, manifestanții de pe întreg teritoriul SUA au început să ceară tot mai insistent tăierea finanțărilor pentru poliție, precum și abolirea acesteia, fiind susținuți puternic de liderii Partidului Democrat, al cărui candidat pentru alegerile prezidențiale din toamnă, Joe Biden, se afla ieri într-un sondaj prezentat de CNN cu 14 procente în fața lui Donald Trump. De altfel, această miză a devenit extrem de ridicată, în condițiile în care republicanii îi acuză acum pe democrați că vor să-i lase pe americani și fără poliție și fără arme.
Mai mult, abolirea MPD poate deveni un precedent pentru întreaga țară, deși o serie de sondaje citate de „Breitbart” relevă că desființarea poliției este o idee nepopulară în rândul majorității americanilor, iar statistica arată un număr mare de crime în comunitățile minoritare unde prezența forțelor de ordine este redusă. Deocamdată, în ultimele zile, vânzările de arme au explodat, în proporție directă cu vocile care vorbesc despre anarhie.
„Aș vrea să am o companie de camioane în Minneapolis. Aș face o avere, vânzând bilete de plecare celor ce vor să se mute dintr-un loc condus de nebuni!”
Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas