x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaclav Klaus, preşedintele cleptoman

Vaclav Klaus, preşedintele cleptoman

de Sînziana Stancu    |    13 Apr 2011   •   14:16
Vaclav Klaus, preşedintele cleptoman

160996-.jpgIncredibilul episod s-a derulat cu ocazia unei conferinţe de presă comune a celor doi preşedinţi, Klaus fiind oaspetele lui Pinera, prin care urmau să anunţe public încheierea unui contract  comercial între ţările lor.  

Imediat după ce s-au aşezat la pupitrul comun, în timp ce preşedintele chilian se pregătea să înceapă conferinţa de presă, Klaus a deschis cutia în care se afla stiloul de protocol pregătit pentru el, pentru semnarea documentului. Ca şi cum s-ar fi aflat singur în sală, l-a luat din cutie ca să-l "studieze” mai bine, ignorându-l pe Pinera. Preşedintele chilian îşi privea cu coada ochiului omologul său ceh, care nu mai contenea cu "contemplatul” stiloului. Presa începuse să dea şi ea atât semne de nerăbdare, cât şi de curiozitate faţă de atitudinea preşedintelui ceh. În final, Pinera a dat startul conferinţei, rostind formulele de salut. Atunci, Klaus s-a trezit la realitate, a zâmbit publicului şi, sub ochii tuturor, mimând că-şi aranjează ţinuta, a lăsat mâinile în jos, sub pupitru, cea dreaptă însă cu stilou cu tot... După câteva secunde, tot pe sub pupitru, a trecut stiloul în mâna stângă, cu care l-a băgat, în final,  în buzunarul de la haină, afişând un zâmbet de mulţumire.  Toată scena a fost înregistrată de reporterii de televiziune prezenţi la conferinţă.

Agenţia de presă Reuters a relatat că unii cetăţeni cehi îl acuză pe Klaus că este cleptoman. Cancelaria lui îl apără însă, afirmând că preşedintele avea tot dreptul să ia stiloul, conform regulamentului privind protocolul de stat ceh. "Noi, la Castelul Praga, le oferim ntotdeauna delegaţiilor străine câte un astfel de stilou, împreună cu un carnet de notiţe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cehe, Radim Ochvat.

Un episod asemenător s-a petrecut şi la noi, pe plaiurile mioritice, în februarie 2008, cu ocazia vizitei preşedintelui francez Nicolas Sarkozy la Cotroceni. Astunci, după o conferinţă cimună d presă, lui sarkozy i-a plăcut atât de mult stiloul "Mont Blanc” cu care a semnat acordurile bilaterale, încât preşedintele Traian Băsescu i l-a oferit în dar, pe loc. Mai târziu, o parte din presa franceză l-a ironizat pe Sarkozy, scriind că e leşinat "după tot ce străluceşte”, poreclindul şi "Preşedintele bling-bling”.

×