x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Văduva lui Muammar Gaddafi cere să-i fie predat cadavrul soţului său

Văduva lui Muammar Gaddafi cere să-i fie predat cadavrul soţului său

21 Oct 2013   •   19:00
Văduva lui Muammar Gaddafi cere să-i fie predat cadavrul soţului său

Safia Farkech, văduva fostului dictator libian Muammar Gaddafi, a lansat un apel către ONU şi UE pentru a fi ajutată să găsească trupurile neînsufleţite ale soţului său şi unuia dintre fiii săi, potrivit unei scrisori publicate de postul de radio "Vocea Rusiei", citate de AFP.

Muammar Gaddafi şi fiul său Mutassim au fost capturaţi şi ucişi de către foştii rebeli, pe 20 octombrie 2011, la Sirt, în centrul ţării. Cadavrele lor au fost arătate în public la Misrata, la 214 kilometri est de Tripoli, înainte de a fi îngropate într-un loc păstrat secret.
"Cer membrilor Consiliului de Securitate (al ONU) şi Uniunii Europene să dezvăluie locul în care se află cadavrele şi ca ele să fie predate rudelor pentru a fi înmormântate aşa cum se cuvine", a anunţat Safia într-o scrisoare trimisă cu ocazia împlinirii a doi ani de moartea fostului dictator. "De asemenea, cer Uniunii Africane să deschidă o anchetă legată de uciderea lui Muammar Gaddafi şi martirilor săi", a adăugat ea.
Văduva lui Gaddafi le-a solicitat "organizaţiilor pentru drepturile omului să o ajute să ia legătura cu fiul său Saif al-Islam Gaddafi", arestat în oraşul Zenten (sud-vest).
Saif al-Islam, prezentat timp îndelungat ca un potanţial succesor al tatălui său, a fost arestat în noiembrie 2011 de către foşti rebeli din Zenten.
Safia şi alţi trei copii ai fostului dictator - Ayesha, Hannibal şi Muhammad - s-au refugiat în august 2011 în Algeria.
Un alt fiu, Saadi, s-a refugiat în septembrie 2011 în Niger.
În afară de Mutassim, alţi doi fii ai lui Muammar Gaddafi au fost ucişi în timpul insurecţiei libiene lansate în februarie 2011, şi anume Saif al-Arab, decedat în aprilie 2011 într-un raid efectuat de NATO, şi Khamis, mort în lupte în august 2011.


×
Subiecte în articol: muammar gaddafi Safia Farkech