x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Care este valoarea netă a lui Elon Musk? Averea uimitoare a CEO-ului Tesla și SpaceX!

Care este valoarea netă a lui Elon Musk? Averea uimitoare a CEO-ului Tesla și SpaceX!

de Redacția Jurnalul    |    09 Feb 2024   •   10:38
Care este valoarea netă a lui Elon Musk? Averea uimitoare a CEO-ului Tesla și SpaceX!
Sursa foto: Hepta

Elon Musk are o avere netă estimată la 199 de miliarde de dolari. Averea sa estimată a atins un vârf de aproximativ 340 de miliarde de dolari în noiembrie 2021, când acțiunile Tesla au crescut vertiginos. Musk este adesea la egalitate cu Bernard Arnault pentru titlul de cel mai bogat om din lume.

Elon Musk are o avere netă de aproximativ 199 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Bloomberg.

Dar averea magnatului provine din mai multe surse și nu este stabilă - a scăzut cu 30 de miliarde de dolari, de la 239 de miliarde de dolari, în câteva luni, ceea ce l-a costat titlul de cel mai bogat om din lume.

Cum s-a schimbat valoarea netă a lui Musk de-a lungul timpului?

Musk, născut în Africa de Sud, s-a mutat în Canada și a renunțat la un doctorat la Stanford, a devenit milionar înainte de a împlini 30 de ani. Musk a înființat Zip2, un site web care oferea ghiduri de călătorie în orașe pentru ziare, împreună cu fratele său Kimbal Musk, pe care l-a vândut către Compaq pentru peste 300 de milioane de dolari în 1999. Se crede că Musk, pe atunci în vârstă de 27 de ani, a obținut 22 de milioane de dolari din această afacere, notează Business Insider.

Ulterior, el a cofondat banca online X.com în 1999. Aceasta a fuzionat cu Confinity a lui Peter Thiel pentru a deveni PayPal, iar compania a fost cumpărată pentru 1,5 miliarde de dolari de eBay în 2002. În ciuda faptului că a fost înlăturat din funcția de director general, Musk a plecat cu aproximativ 165 de milioane de dolari.

Musk a cofondat compania de explorare spațială SpaceX în 2002. În 2004, a devenit investitor și președinte al companiei de mașini electrice Tesla. În timpul crizei financiare din 2008, a salvat Tesla de la faliment cu o investiție de 40 de milioane de dolari și un împrumut de 40 de milioane de dolari. În același an, a fost numit CEO al Tesla.

Musk a declarat că 2008 a fost cel mai prost an din viața sa.

Pe lângă problemele din viața personală, Tesla a continuat să piardă bani, iar SpaceX a avut probleme în lansarea primei versiuni a rachetei sale Falcon. În 2009, Musk trăia din împrumuturi personale.

Dar Tesla a devenit publică în 2010, iar valoarea netă estimată a lui Musk a crescut constant. În 2012 a debutat pe lista miliardarilor Forbes cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari.

În 2016, Musk a înființat afacerea de săpare a tunelurilor Boring Company. În anul următor, a fondat start-up-ul de neurotehnologie Neuralink.

Averea netă a lui Musk a început o ascensiune rapidă la începutul pandemiei, pe măsură ce acțiunile Tesla au crescut vertiginos. Musk a început anul 2020 cu o avere netă estimată la puțin sub 30 de miliarde de dolari și a ajuns să valoreze aproximativ 170 de miliarde de dolari doar un an mai târziu - o creștere de peste cinci ori în doar un an. Averea sa estimată a atins un vârf de aproximativ 340 de miliarde de dolari în noiembrie 2021.

Dar de atunci s-a prăbușit: Acțiunile Tesla au scăzut cu 56% până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, reducând valoarea companiei de la peste 1.200 de miliarde de dolari la mai puțin de 600 de miliarde de dolari.

Musk a cumpărat, de asemenea, Twitter pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022, ocupând funcția de CEO al acesteia până când s-a retras la începutul lunii iunie.

De unde provine averea lui Musk?

Averea lui Musk depinde în mare măsură de acțiunile Tesla. Deși nu primește niciun salariu de la Tesla, el primește opțiuni pe acțiuni atunci când compania atinge parametri de performanță dificili.

"Elon nu va primi niciun fel de compensație garantată - niciun salariu, niciun bonus în numerar și niciun fel de acțiuni care să se dobândească prin simpla trecere a timpului", a declarat Tesla în 2018, când compania a anunțat un premiu de performanță de 10 ani pentru Musk. "În schimb, singura compensație a lui Elon va fi un premiu de performanță 100% la risc, care asigură că va fi compensat doar dacă Tesla și toți acționarii săi se descurcă extraordinar de bine".

Potrivit Bloomberg, aproape jumătate din averea netă a lui Musk provine din acțiunile Tesla, în timp ce puțin peste 20% provine din acțiunile SpaceX. Restul averii sale provine din acțiuni la Twitter și The Boring Company, precum și din alte pasive diverse.

Cum se situează Musk în comparație cu alți miliardari?

Musk face frecvent schimb de locuri cu alți miliardari pentru titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Fondatorul LVMH, Bernard Arnault, tocmai i-a luat titlul lui Musk, cu o avere netă de aproximativ 218 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. În top cinci se află fondatorul Amazon, Jeff Bezos, cu 192 de miliarde de dolari, fondatorul Facebook și directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, cu 166 de miliarde de dolari, și cofondatorul Oracle, Larry Ellison, cu 145 de miliarde de dolari.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Elon Musk avere tesla spacex