Medicul român Gheorghe Cerin, doctor în cardiologie, seful secţiei de Cardiologie a Clinicii San Gaudenzio din Novara, trage un semnal de alarmă, cu atât mai mult cu cât s-a constatat că în ultimii ani, în rândul comunităţii de români din Peninsulă, cele mai multe morţi din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza unui infarct, s-au înregistrat în rândul tinerilor.
Analiză
"Am făcut o analiză prin 2008 şi din trei consulate am analizat 519 decese. Vârsta medie de deces a românilor din Italia este de 44 de ani. La 100 de decese, 50 se întâmplă prin accidente de circulaţie şi au o vârstă medie în jur de 40 de ani. 25% dintre oamenii care s-au prăpădit din 519 au fost oameni cu ictus şi infarct de miocard", a afirmat medicul, citat de gazetaromaneasca.com.
Gheorghe Cerin organizează periodic la Milano, la Torino sau în alte mici orase o serie de conferinţe pe tema: "Bolile cardiovasculare şi incidenţa lor în rândul comunităţii româneşti”, ocupându-se de doi ani şi de prevenţie, nu doar îngrijirea bolnavilor. Experienţa a început la Torino, cu o conferinţă la care au participat circa 1.000 de persoane, care erau interesate de alimentatie corecta, despre bolile cardiovasculare, despre evitarea infarctului.
Mai multă comunicare
Cerin, care are o experienţă de 22 de ani, a realizat că situaţia este îngrijorătoare şi a decis să meargă împreună cu alţi colegi, medici români de la Novara, să-i întâlnească pe conaţionalii care merg la biserică, la parohiile româneşti din regiunile Lombardia şi Piemonte. Asta timp de şapte duminici în vara anului trecut, experienţă pe care o va repeta şi în luna iunie a acestui an.
Dezavantajaţi: românii
"Este foarte mult loc pentru prevenţie. Poate că noi ar trebui să comunicăm mai mult", concluzioneaza cardiologul, îngrijorat de faptul că sunt mulţi români care, mergând la muncă zi de zi, nu au o zi pentru odihnă şi nici nu au timp să ajungă la un medic pentru o consultaţie. Tocmai de aceea Gheorghe Cerin consideră că românii sunt dezavantajaţi faţă de ceilalţi cetăţeni ai Italiei.