x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul a primit ajutoare ilegale de miliarde de euro

Vaticanul a primit ajutoare ilegale de miliarde de euro

de Daniel Ionaşcu    |    11 Feb 2013   •   14:25
Vaticanul a primit ajutoare ilegale de miliarde de euro

Biserica Catolică a fost implicată în ultimii ani în mai multe scandaluri de mare amploare. De la acuzaţiile de ascundere a gravităţii cazurilor de pedofilie şi legăturile Papei Bennedict cu naziştii până la ajutoarele ilegale de miliarde de euro acordate ilegal.

Acestea au fost acordate în perioada 2006-2011 de către statul italian şi erau în valoare de miliarde de euro. Joaquin Almunia, Comisarul european pentru Concurenţă, declarat în urmă cu doi ani că scutirea Vaticanului în Italia de la plata impozitului pe proprietăţi încalcă reglementările UE. Printre acestea se află mii de proprietăţi, inclusiv 4.714 spitale şi clinici. Almunia a sugerat că Biserca Catolică va fi nevoită să plătească taxele de care fost exceptată nejustificat.

UE a decis însă în decembrie ca Vaticanul să nu plătească taxele după ce guvernul de la Roma a demonstrat că recuperarea acestora "ar fi absolut imposibilă", având în vedere cât de dificil ar fi să se clarifice care proprietăţi au fost folosite în intervalul respectiv exclusiv pentru activităţi comerciale, potrivit The Independent. Guvernul italian a revizuit anul trecut taxa pentru proprietăţi, modificare agreată de Comisie, care permite scutiri doar pentru clădirile utilizate în scop complet necomercial.

Ca urmare a modificării legislaţiei, nota de plată a Vaticanului va creşte. 

×