x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul face pace cu Darwin

Vaticanul face pace cu Darwin

de Sînziana Stancu    |    11 Feb 2009   •   00:00

Sfântul Scaun recunoaşte că Charles Darwin a fost pe calea cea bună când a emis teoria potrivit căreia omul se trage din maimuţă.



Arhiepiscopul Gianfranco Ravasi, directorul Consiliului pentru Cultură de la Vatican, a declarat că teoria evoluţiei speciilor, emisă de savantul Charles Darwin, este compatibilă cu credinţa creştină. "De fapt, ceea ce înţelegem noi prin evoluţie, este lumea aşa cum a fost ea creată de Dumnezeu", a afirmat Ravasi. Această "împăcare" a religiei creştine cu Darwin urmează să se producă luna viitoare, când Vaticanul va susţine, împreună cu alţi organizatori, o conferinţă cu ocazia aniversării a 150 de ani de la apariţia teoriei darwiniste "Asupra Originii Speciilor". Vaticanul vrea, de asemenea, tot cu acest prilej, să elucideze şi controversa privind teoria aşa-numită "Intelligent Design", dezvoltată de un grup de creaţionişti americani, care, în principiu, încearcă să redefinească în mod fundamental ştiinţa, prin includerea în argumentele ştiinţifice şi a explicaţiilor privind fenomenele supranaturale.

COMPLEMENTARE

Admiţând faptul că Biserica i-a fost, oarecum, ostilă lui Darwin, din cauza că teoria lui privind originea speciilor o contrazicea pe cea a creaţiei din "Geneza", Ravasi aduce acum ca argument faptul că evoluţia biologică şi teoria creştină a Creaţiei sunt complementare. Şi profesorul de filosofie naturală, de la Gregorian University, Marc Leclerc, are aceeaşi părere. El afirmă că prea mulţi oponenţi ai lui Darwin, în afară de creaţionişti, au greşit când au interpretat că teoria savantului este "total incompatibilă cu o viziune religioasă a realităţii."

Un alt aspect al controversei este acela că, de fapt, teoriile lui Darwin nu au fost niciodată condamnate oficial de către Biserica Romano-Catolică, a mai ţinut să precizeze arhiepiscopul Ravasi. Din contră, a continuat înaltul reprezentant al Vaticanului, Darwin a început să fie "reabilitat" încă din 1950, când Papa Pius al XII-lea a descris teoria savantului ca fiind o "apropiere ştiinţifică validă faţă de dezvoltarea omenirii". La rândul său, în 1996, Papa Ioan Paul al II-lea o descria ca fiind "mai mult decât o ipoteză". Părintele Giuseppe Tanzella-Nitti, profesor de teologie la Universitatea Santa Croce din Roma, afirma chiar că Darwin fusese anticipat de către Sfântul Augustin din Hippo Regius (acum, Annaba, în Algeria), teolog din secolul al IV-lea, care "nu auzise niciodată despre termenul de evoluţie, dar ştia că peştele cel mare îl înghite pe cel mic" şi că aceste forme de viaţă s-au transformat "încet, de-a lungul timpului". În ceea ce priveşte originea Omului, chiar dacă noi împăţim 97% din "moştenirea noastră genetică" cu maimuţele, 3%, cât ne mai rămâne, este "tocmai ceea ce ne face pe noi, oamenii, unici", inclusiv religia, a mai spus Tanzella-Nitti, trăgând concluzia că "ideea de evoluţie are un loc şi în teologia creştină".

×
Subiecte în articol: externe darwin