x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul vrea o nouă ordine mondială, bazată pe etică şi binele comun

Vaticanul vrea o nouă ordine mondială, bazată pe etică şi binele comun

24 Oct 2011   •   12:00
Vaticanul vrea o nouă ordine mondială, bazată pe etică şi binele comun

Vaticanul a cerut, astazi, o reforma radicala a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autoritati politice globale care sa administreze economia si a unei banci centrale mondiale, anunta cotidianul Washington Post.

Propunerea, inaintata luni de Consiliul Pontifical pentru Justitie si Pace al Vaticanului, urmeaza unui enciclice, mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denuntat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabila de prabusirea financiara.

Noul document subliniaza ca "economia are nevoie de etica" si sugereaza ca procesul de reforma sa inceapa cu Organizatia Natiunilor Unite ca punct de referinta.

Vaticanul cere infiintarea "unei autoritati publice globale" si a unei 'banci centrale mondiale" care sa conduca sectorul financiar, intrucat acesta a devenit depasit si deseori ineficient in a face fata crizelor, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

"Criza economica si financiara prin care trece lumea impune tuturor sa analizeze in profunzime principiile si valorile morale si culturale aflate la baza coexistentei sociale", se arata in document.

Vaticanul condamna ceea ce numeste "idolatrizarea pietelor" si "gandirea neoliberala", care cauta doar solutii tehnice la problemele economice.

"Criza a scos in evidenta comportamente precum egoismul, lacomia colectiva si acumularea de bunuri la scara mare. Daca nu sunt gasite solutii la diferitele forme de nedreptate, efectele negative care vor urma la nivel politic, economic si social vor crea un climat de ostilitate tot mai mare si chiar violenta, iar in final vor submina fundamentele institutiilor democratice, chiar si pe ale celor considerate foarte solide", avertizeaza documentul.

Vaticanul cere infiintarea unei "autoritati supranationale" active la nivel global si cu "jurisdictie universala" pentru a dirija politicile si deciziile economice.

O astfel de autoritate ar trebui sa inceapa cu Natiunile Unite ca punct de referinta, dar sa devina mai tarziu independenta, si sa aiba puterea de a impiedica tarile bogate sa exercite "o putere excesiva asupra statelor mici".

FMI nu mai are forta sau abilitatea de a stabiliza sistemul financiar mondial prin reglarea lichiditatilor si nu mai poate veghea asupra riscurilor asumate de sectorul financiar.

Lumea are nevoie de "un set minim de reguli comune pentru adminitrarea pietei financiare mondiale" si de "o forma de management monetar la nivel global".

"In fapt, se poate observa o necesitate tot mai mare pentru un organism care sa indeplineasca functiile unui fel de «banca centrala» care regleaza sistemul si fluxul tranzactiilor monetare similar bancilor nationale", potrivit expertilor Vaticanului.

In document, care a fost prezentat luni intr-o conferinta de presa, se recunoaste ca astfel de schimbari vor intampina rezistenta si se pot face in cativa ani.

×