x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Venezuela: Parlamentul doreşte să devanseze referendumul de revocare a preşedintelui Maduro

Venezuela: Parlamentul doreşte să devanseze referendumul de revocare a preşedintelui Maduro

21 Apr 2016   •   08:22
Venezuela: Parlamentul doreşte să devanseze referendumul de revocare a preşedintelui Maduro

Parlamentul Venezuelei, controlat de opoziţie, a adoptat miercuri o lege care reduce termenul pentru organizarea unui referendum revocator împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, însă, potrivit experţilor, acest text are puţine şanse să intre în vigoare, notează AFP.

Legea, care trebuie să fie promulgată de şeful statului, stabileşte un termen de trei luni, faţă de şapte luni în prezent, pentru a organiza şi realiza referendumurile.

În mod legal, referendumul revocator este posibil numai la jumătatea mandatului, o dată cheie care a fost sărbătorită marţi de opoziţie. Pentru organizarea acestui referendum, trebuie, de asemenea, adunate patru milioane de semnături şi determinat Consiliul Naţional Electoral (CNE), considerat ca apropiat preşedintelui, să activeze procedura.

A sosit momentul "să întrebăm ţara dacă vrea ca guvernul cel mai rău din istoria Venezuelei, cel al lui Nicolas Maduro, să se menţină la putere sau dacă vrea să deschidă porţile unui nou viitor", a declarat în timpul dezbaterilor deputatul opoziţiei Tomas Guanipa.

Dorind în primul rând plecarea preşedintelui socialist, coaliţia opoziţiei din Platforma Unităţii Democrate (MUD), majoritară în parlament pentru prima dată în 17 ani, urma să mai înceapă miercuri dezbaterea unui amendament constituţional pentru reducerea mandatului acestuia, în prezent de şase ani.

Potrivit experţilor, această nouă "lege privind referendumurile" va cunoaşte aceeaşi soartă ca restul iniţiativelor legislative adoptate de la începutul anului de parlamentul de opoziţie: invalidarea de către Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ sau Curtea Supremă), cunoscut pentru simpatiile proprezidenţiale.AGERPRES

×
Subiecte în articol: nicolas maduro