x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Verdict la Kiev: Iulia Timoşenko a fost condamnată la 7 ani de închisoare

Verdict la Kiev: Iulia Timoşenko a fost condamnată la 7 ani de închisoare

11 Oct 2011   •   08:20
Verdict la Kiev: Iulia Timoşenko a fost condamnată la 7 ani de închisoare

Opozanta ucraineana Iulia Timosenko, fost prim-ministru al Ucrainei, judecata pentru abuz de putere, a fost condamnata astazi la sapte ani de inchisoare. Timosenko si-a "depasit prerogativele in scopuri ilegale" atunci cand a semnat un acord in domeniul gazelor cu Rusia, in 2009, anuntase anterior judecatorul Rodion Kireev, citat de BBC.

"Tribunalul a decis sa o declare pe Iulia Volodimirovna Timosenko vinovata (...) si sa o condamne la sapte ani de inchisoare", a notat judecatorul in sentinta sa.

Iulia Timosenko a anuntat ca va contesta sentinta in justitia europeana si a facut apel la lupta impotriva autoritarismului in Ucraina. "Ne vom lupta pentru a ne apara reputatia in fata instantelor europene. Trebuie sa fim puternici si sa protejam Ucraina de autoritarism si de absenta libertatii", a declarat Timosenko, dupa citirea verdictului.

"In ianuarie 2009, Iulia Timosenko, fiind prim-ministru si-a folosit autoritatea si prerogativele in scopuri infractionale, comitand acte care depasesc clar drepturile si autoritatea sa", a afirmat, astazi, judecatorul Rodion Kireev.

Judecatorul a inceput sa citeasca verdictul in jurul orei 6.00 GMT (9:00, ora Romaniei), rezumand faptele reprosate acuzatei, judecata pentru abuz de putere in cadrul semnarii unor contracte in domeniul gazelor cu Rusia, in 2009.

Magistratul a subliniat ca aceste acorduri au costat scump compania publica ucraineana de hidrocarburi Naftogaz. "Aceste acorduri au avut consecinte dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat Kireev.

"Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici revine la anul 1937. Procesul si verdictul au fost comandate de Ianukovici si arata slabiciunea puterii", a declarat Timosenko presei, facand referire la epurarile orchestrate in acel an de dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Timosenko se afla in arest preventiv din 5 august si este judecata pentru ca a semnat in urma cu 3 ani, fara autorizarea Guvernului pe care il conducea, un acord de aprovizionare cu gaz ruses, considerat defavorabil Ucrainei.

Uniunea Europeana urmareste cu interes procesul fostului premier, care se teme ca acest caz sa nu fie de fapt o reglare de conturi politice, care ar permite presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici sa se debaraseze de principala sa opozanta. UE, cu care Ucraina doreste semnarea unui acord de asociere, a criticat acuzatiile si a avertizat ca o condamnare Iuliei Timosenko ar avea consecinte negative asupra relatiilor dintre Kiev si Uniune.

Cronologie

● 7 februarie 2010: Viktor Ianukovici castiga alegerile prezidentiale in fata Iuliei Timosenko, premier in perioada respectiva, si-i cere acesteia, unul dintre liderii "revolutiei portocalii" din 2004, sa demisioneze.

● 28 aprilie 2010: noul premier, Mikola Azarov, acuza Guvernul Timosenko ca se afla la originea unor pierderi produse statului in valoare de peste 100 de miliarde de grivne (aproximativ noua miliarde de euro).

● 12 mai 2010: Parchetul redeschide o ancheta, inchisa in 2005, in care Timosenko este suspectata ca a incercat sa corupa judecatori de la Curtea Suprema a Ucrainei, in 2003.

● 14 octombrie 2010: un audit realizat de trei societati americane mandatate de statul ucrainean anunta ca Guvernul Timosenko a comis fraude care au produs pierderi in valoare de sute de milioane de euro finantelor publice.

● 15 decembrie 2010: Timosenko este arestata la domiciliu, la Kiev, in cadrul unei anchete judiciare pentru abuz de putere, fondata pe utilizarea neadecvata a sumei de aproximativ 290 de milioane de dolari, primiti in 2009 in schimbul vanzarii cotei de emisii de CO2.

● 26 decembrie 2010: fostul ministru de Interne al lui Timosenko, Iuri Lutenko, este arestat in cadrul unui caz de coruptie. El se afla in detentie provizorie.

● 11 aprilie 2011: Parchetul General anunta deschiderea unei noi anchete impotriva lui Timosenko, pentru semnarea prin abuz de putere a unor contracte in domeniul gazelor naturale cu Moscova, in 2009.

● 24 iunie 2011: deschiderea procesului impotriva lui Timosenko, acuzata ca si-a depasit puterea ca premier, in 2009, prin autorizarea, fara aprobarea Guvernului, a semnarii contractelor de gaze. Parata denunta un caz instrumentat politic de regimul lui Ianukovici.

● 6 august 2011: judecatorul Rodion Kireev dispune plasarea in detentie proivizorie a lui Timosenko.

● 27 septembrie 2011: parchetul cere sapte ani de inchisoare impotriva lui Timosenko.

● 11 octombrie 2011: Timosenko este condamnata la sapte ani de inchisoare si la plata a aproximativ 190 de milioane de dolari despagubiri intreprinderii publice de hidrocarburi Naftogaz. In plus, hotararea ii interzice sa exercite functii oficiale timp de trei ani.

(Mediafax)

×