x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Veronica Berlusconi: Europarlamentarele soţului meu? Nişte cârpe fără nicio ruşine care umblă după putere!

Veronica Berlusconi: Europarlamentarele soţului meu? Nişte cârpe fără nicio ruşine care umblă după putere!

29 Apr 2009   •   00:00
Veronica Berlusconi: Europarlamentarele soţului meu? Nişte cârpe fără nicio ruşine care umblă după putere!

Criticile dure lansate public de soţia premierului Silvio Berlusconi, Veronica Lario, pentru intenţia soţului său de a include pe listele de candidaţi la europarlamentare ale partidului său mai multe tinere din lumea showbiz-ului, alături de gripa porcină şi pregătirile pentru semnarea acordului dintre Fiat şi Chrysler reprezintă principalele subiecte abordate miercuri în prima pagină de jurnalele din Italia.



Cotidienele de stânga La Stampa şi La Repubblica deschid primele pagini cu critica lansată de soţia lui Berlusconi faţă de intenţiile soţului său privind candidatura a 4-5 frumoase tinere din showbiz, fără experienţă sau carieră politică, despre care presa a speculat intens în ultimele zile. "Nişte cârpe fără nicio ruşine care umblă după putere", s-a exprimat foarte dur Veronica Lario, afirmând că, împreună cu fiii săi, sunt "victime" ale acestei situaţii, la fel ca în urmă cu doi ani, când Il Cavaliere i-a declarat unei tinere subrete într-o emisiune televizată că ar lua-o de nevastă dacă ar putea. Totodată, Veronica Lario, care este de 27 de ani soţia premierului, a ţinut să îşi critice bărbatul şi pentru faptul că duminică seara a mers la Napoli într-o discotecă pentru aniversarea majoratului unei tinere membre a partidului. "Nu îmi amintesc să fi fost prezent la majoratul vreunuia dintre fiii noştri", a spus soţia lui Berlusconi, potrivit La Repubblica.

Cotidienele italiene relatează însă şi despre precizarea făcută luni de Berlusconi, aflat în vizită la Varşovia, că pe listele de candidaţi ai PdL, care vor fi anunţate miercuri, vor intra numai acele femei care au avut activitate politică de lungă durată. De asemenea, el a catalogat drept "inventate de presă" numele prezentatoarelor tv, subretelor şi actriţelor care au fost vehiculate în ultimele zile ca posibile candidate ale PdL.

Corriere della Sera informează în prima pagină că pentru acordul dintre Fiat şi Chrysler şi-au dat acordul şi grupul de bănci creditoare ale constructorului auto american, după ce săptămâna trecută fusese primită şi aprobarea sindicatelor din fabricile din SUA şi Canada ale companiei. Astfel, va putea fi semnat în următoarele două-trei zile parteneriatul prin care Fiat va prelua 35% dintre acţiunile Chrysler şi va putea produce în următorii ani modelele sale pe liniile de asamblare ale Chrysler de peste ocean, având astfel acces la uriaşa piaţă auto americană.

Il Giornale acordă spaţiu problemei gripei porcine, relatând declaraţiile de marţi ale oficialilor de la Roma care au asigurat că autorităţile italiene sunt pregătite pentru a face faţă unei eventuale prezenţe a virusului pe teritoriul italian. Deocamdată, în Italia nu a fost confirmat oficial nicio persoană infectată cu virusul gripei porcine, deşi au existat 11 cazuri suspecte care nu au fost însă confirmate de testele de laborator. De asemenea, ministrul Sănătăţii Maurizio Sacconi a asigurat într-o audiere parlamentară pe această temă că sistemul sanitar italian dispune de 40 milioane de doze de vaccin antigripal, cotidianul italian notând şi declaraţiile oficialilor OMS despre faptul că evitarea extinderii epidemiei la nivel global nu este chiar atât de dificilă.

La Stampa, citat de Agerpres, relatează şi despre inundaţiile produse marţi în regiunea Piemonte, unde din cauza revărsării râului Tanaro în dreptul oraşului Alessandria au trebuit să fie evacuate 6.000 de persoane, iar autorităţile regionale au trebuit să decreteze starea de urgenţă.

Totodată, presa italiană acordă miercuri spaţii largi relatărilor despre vizita făcută marţi dimineaţă de Papa Benedict al XVI-lea la Aquila şi Onna, în zona afectată de cutremurul din 6 aprilie, unde a transmis un mesaj de speranţă sinistraţilor care trăiesc de mai bine de trei săptămâni în corturi. Sfântul Părinte a afirmat însă în mesajul său şi că noile case şi biserici care vor fi construite în zonă trebuie să fie mult mai solide măcar şi din respect pentru cele 295 de persoane decedate în urma cutremurului, arătând şi că autorităţile, constructorii, precum şi proprietarii edificiilor trebuie să îşi facă un examen de conştiinţă pentru neîndeplinirea normelor de siguranţă antiseismică, notează Il Messaggero.

În plan extern, presa italiană relatează despre vizita preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în Spania, unde i-a promis premierului spaniol Zapatero că Parisul va sprijini intrarea ţării sale în grupul G20, după cum relatează Il Sole 24 Ore. De asemenea, cotidianul economic relatează şi despre reuniunea interguvernamentală italo-poloneză desfăşurată marţi la Varşovia, unde a fost prezent premierul Silvio Berlusconi însoţit de patru miniştri ai cabinetului său. Omologul polonez Donald Tusk a afirmat că Italia ar putea deveni primul partener comercial al Poloniei, iar declaraţia sa nu pare doar de curtoazie căci, deşi primii parteneri ai Varşoviei sunt Germania şi Rusia, schimburile comerciale italo-poloneze au crescut exponenţial în ultimii ani, ridicându-se la 16 miliarde de euro în 2008.

×
Subiecte în articol: externe