x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vestea care îi va alarma pe muncitorii sezonieri români. Ce plănuieşte Germania în privinţa pieţei muncii locale

Vestea care îi va alarma pe muncitorii sezonieri români. Ce plănuieşte Germania în privinţa pieţei muncii locale

de Istvan Deak    |    11 Iun 2014   •   15:48
Vestea care îi va alarma pe muncitorii sezonieri români. Ce plănuieşte Germania în privinţa pieţei muncii locale

Guvernul german propune o lege care să reglementeze condiţiile de plată de pe piaţa muncii. Dacă iniţial s-a crezut că exista un consens general în coaliţia guvernamentală (CDU-CSU-SPD), liderii CDU par să nu mai agreeze în totalitate ideea unui salariu minim corelat unui tarif minim pe oră de 8,50 euro. Legea propusă de ministrul Muncii, Andrea Nahles (SPD), urmează să fie votată de Parlamentul german în data de 4 iulie. Nahles propune impunerea tarifului minim indiferent de branşa în care lucrează muncitorul. Vicepreşedintele CDU, Thomas Strobl, a declarat, pentru Die Welt, că legea trebuie să conţină şi anumite diferenţieri. “Legea salariului minim va fi adoptată, dar doar cu anumite completări şi diferenţieri”, susţine acesta. Concret, Strobl solicită ca muncitorii sezonieri să fie scoşi de sub incidenţa legii salariului minim, iar angajatorul să nu fie obligat să le plătească cel puţin 8,50 euro pe oră. “Doar dorim ca Germania să mai aibă producţie agricolă regională, nu?”, a motivat liderul CDU.

Dacă va fi adoptată la data de 4 iulie, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, iar excepţiile de la o branşă la alta vor fi permise până la finele anului 2016. Angajatorii şi sindicatele au propus ca din doi in doi ani tariful orar şi salariul minim să fie rediscutate şi corelate cu dezvoltarea economică. Ministrul Nahles a agreat ideea propusă. Chiar şi aşa, CDU rămâne cu obiecţii. “Întrebarea este cine va stabili de acum salariul minim, dacă politicul a stabilit deja tariful minim pe oră de 8,50 euro. Într-o economie de piaţă socială cu responsabilitate, doar partenerii sociali sunt în măsură să decidă asupra salariului. Cine pledează pentru creşterea automată a salariului minim ca urmare a creşterii tarifului orar, pur şi simplu vrea să elimine comisia de specialitate din domeniu”, au adăugat cei de la CDU. "Cei mai mulţi dintre muncitorii sezonieri nu au reşedinţe principale în Germania, venind aici doar pentru două-trei luni, astfel că salariul minim nu ar trebui să le fie acordat”, a comentat un lider sindical. În 2011, în agricultura germană au lucrat aproximativ 320.000 de muncitori sezonieri, dintre care 135.000 de polonezi şi 140.000 de români.

×
Subiecte în articol: muncitori romani germania