x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vesti bune - Dezghetul vizelor pentru SUA

Vesti bune - Dezghetul vizelor pentru SUA

de Delia Zahareanu    |    25 Ian 2007   •   00:00
Vesti bune  -  Dezghetul vizelor pentru SUA

Washingtonul discuta ridicarea vizelor pentru partenerii est-europeni. Oficiali ai executivului american au discutat ieri la Praga cu reprezentantii statelor aliate SUA modalitati pentru a ridica vizele de intrare pe teritoriul Statelor Unite pentru anumite tari din Europa de Est. Din acest grup ar putea face parte si Romania.

Romania, impreuna cu inca 12 tari, a participat ieri la discutiile privind posibilitatea ridicarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii est-europeni la intrarea pe teritoriul american. Secretarul adjunct pentru afaceri internationale al Departamentului de Securitate Interna, Paul Rosenzweig, a discutat pe aceasta tema ieri la Praga, impreuna cu oficiali din tarile Europei de Est, considerate aliate traditionale ale Statelor Unite. Cele 13 state fac parte din "foaia de parcurs" a unui program american care este menit sa faciliteze accesul cetatenilor din statele considerate "sigure" pe teritoriul SUA fara viza de calatorie. Tarile participante la discutiile de la Praga sunt: Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Slovacia si Grecia, relateaza Hotnews. Coreea de Sud a fost si ea invitata la negocierile pe tema calatoriei fara vize in SUA.

CONGRES. Masura legislativa discutata in capitala ceha isi are sustinerea legala in proiectul de lege pe care senatorul republican George Voinovich, expert pe problemele Europei de Est, l-a propus Congresului spre dezbatere la inceputul acestei saptamani, dupa cum relateaza Washington Times. Proiectul se numeste "Calatoriile sigure si legea parteneriatului impotriva terorismului pe 2007". Proiectul legislativ are sustinere atat printre republicani, cat si printre democrati. Conditiile pentru includerea in acest program: "grad crescut de securitate a calatoriilor, acceptarea noilor acorduri pentru cooperarea impotriva terorismului si schimbul de informatii, sa fie aliati apropiati ai Statelor Unite in razboiul global impotriva terorismului", scrie Washington Times. Aliati traditionali ai Statelor Unite, mai ales in Europa, au trebuit sa calatoreasca in continuare cu viza, chiar si dupa intrarea in UE.
Motivatie
Pentru unii comentatori, recenta demarare a discutiilor pentru amplasarea unui sistem antiracheta si a unei statii radar pe teritoriul Poloniei si, respectiv, al Cehiei a parut ca un stimulent in plus pentru a obtinerea statutului "privilegiat" de tari care nu au nevoie de viza de intrare in SUA. Romania ar putea fi si ea avantajata de faptul ca gazduieste baze militare americane pe teritoriul sau si s-a dovedit un aliat constant in Irak. In programul de calatorie fara vize nu au mai fost incluse state din anul 2001. Resorturile acestei masuri cauta sa redreseze valul de impopularitate referitor la imaginea SUA in Europa, inclusiv in statele ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a merge pe teritoriul SUA.

×
Subiecte în articol: externe