x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vești BUNE la granița cu Ucraina. O parte dintre soldații ruși se întorc la bazele permanente

Vești BUNE la granița cu Ucraina. O parte dintre soldații ruși se întorc la bazele permanente

25 Dec 2021   •   13:06
Vești BUNE la granița cu Ucraina. O parte dintre soldații ruși se întorc la bazele permanente

Peste 10.000 de soldați ruși se întorc la bazele permanente după exerciții de o lună în apropierea frontierei cu Ucraina, anunță Reuters, citând agenția de presă Interfax și armata rusă.

Antrenamentele au avut loc în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, precum și în regiunile sudice rusești Rostov și Kuban.

Desfășurarea de către Rusia a zeci de mii de trupe în nordul, estul și sudul Ucrainei a alimentat temerile Kievului și ale capitalelor occidentale că Moscova plănuiește un atac.

Rusia neagă orice astfel de planuri, spunând că are nevoie de promisiuni din partea Occidentului - inclusiv de o promisiune din partea NATO de a nu extinde alianța spre est, spre granițele rusești - deoarece propria securitate este amenințată de legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu alianța occidentală. Moscova spune că își poate desfășura trupele pe teritoriul său așa cum consideră necesar.

Estimările privind numărul de trupe rusești recent mutate mai aproape de Ucraina variază de la 60.000 la 90.000, iar un document al serviciilor de informații americane sugerează că acest număr ar putea fi mărit până la 175.000.

"O etapă de coordonare a luptei a diviziilor, a echipajelor de luptă, a escadroanelor la unitățile motorizate... a fost finalizată. Peste 10.000 de militari... vor mărșălui spre dislocarea lor permanentă de pe teritoriul zonei de exerciții a armelor combinate", a declarat armata, citată de Interfax.

Din punct de vedere istoric, Pensinsula Crimeea nu a aparținut niciodată Ucrainei. Acesta a fost organizată ca Hanatul Crimeei în secolele XV-XVIII, iar din 1783 s-a aflat sub dominața Imperiului Rus și apoi a URSS. Abia din 1991, după dizolvarea URSS a devenit teritoriu autonom, în cadrul Ucrainei. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina crimeea