x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Veterani care au luptat în Afganistan încearcă să ia cu asalt Parlamentul de la Kiev

Veterani care au luptat în Afganistan încearcă să ia cu asalt Parlamentul de la Kiev

20 Sep 2011   •   17:03

Mii de ucraineni care au luptat in Afganistan si au participat la curatarea zonei din jurul centralei de la Cernobil au incercat sa ia cu asalt Parlamentul ucrainean, marti, pentru a protesta fata de suprimarea beneficiilor lor sociale, relateaza AFP.

Protestatarii scandau "Rusine!", iar aproximativ zece dintre ei au reusit sa intre in cladire inainte de a fi impinsi catre exterior de politia care a facut uz de gaze lacrimogene.

Efective importante de scutieri au fost mobilizate in jurul intrarilor Parlamentului, unde au izbucnit confruntari intre fortele de ordine si manifestanti, in special fosti combatanti sovietici in Afganistan, imbracati in tinuta de camuflaj si expunandu-si medaliile.

Manifestantii au protestat fata de un proiect de abolire a avantajelor sociale pentru unele categorii de populatie, in special persoanele care au participat la activitatile de curatare a zonei din jurul centralei de la Cernobil, teatrul celui mai grav accident din istoria nucleara civila in 1986, si fostii combatanti sovietici in Afganistan.

Deputatii au iesit pana la urma din Parlament pentru a avea o intrevedere cu protestatarii furiosi. "Este banditism!", le-a strigat o manifestanta parlamentarilor.

Discutia a fost "destul de complicata si plina de emotii", a recunoscut Oleksandr Efremov, liderul grupului parlamentar al Partidului Regiunilor, proprezidential, stropit cu apa de manifestanti.

Pentru a calma tensiunile, deputatii le-au promis protestatarilor ca vor amana proiectul controversat cu cel putin o saptamana si ca vor coordona textul cu asociatiile care apara drepturile veteranilor.

×
Subiecte în articol: revolta kiev combatanti afganistan