Fostul director al Fondului Monetar International, Dominique Strass-Kahn, a fost plasat in arest preventiv marti, la Lille, fiind anchetat de procurorii francezi intr-un dosar in care este acuzat de proxenetism. Fusese convocat pentru un interogatoriu intr-un dosar penal, de proxenetism, in care este acuzat de 'complicitate la proxenetism' si de 'tainuire de abuz din bunuri apartinand unei societati comerciale', in asa-numitul caz 'Carlton'.
Imediat cum a intrat in sediul Jandarmeriei a fost informat ca va fi plasat in arest preventiv, scrie AFP. Potrivit legislatiei franceze, arestul preventiv este o masura privativa de libertate luata in cadrul unei anchete judiciare fata de o persoana banuita ca a comis o infractiune. Arestul preventiv poate sa dureze pana la 96 de ore. Surse apopiate anchetei au lasat sa se inteleaga faptul ca, in cazul lui DSK, arestul preventiv nu va depasi perioada de 48 de ore.
DSK a fost interogat despre petrecerile la care ar fi participat la Paris si la Washington, in special, astfel incat sa se stabileasca daca la acele petreceri au participat prostituate 'livrate' printr-o retea clandestina a Hotelului Carlton si daca aceste petreceri si femeile respective, precum si eventualele lor deplasari in strainatate, au fost platite din banii a doi antreprenori din Lille, Fabrice Paszkowski, directorul unei companii de echipamente medicale, si David Roquet, fost director al unei filiale a grupului de constructii Eiffage.
Ultima dintre aceste deplasari a avut loc intre 11 si 13 mai, in capitala americana, inaintea arestarii lui DSK in cazul Sofitel din New York, in care camerista Nafissatou Diallo l-a acuzat pe DSK de agresiune sexuala, acuzatii de care fostul director al FMI a fost achitat de justitia americana. Acuzatia de tainuire a unui abuz de bunuri apartinand unei societati comerciale ce i s-a adus acum lui Strauss-Kahn, in dosarul 'Carlton', se refera la faptul ca el ar fi stiut de eventuala origine frauduloasa a cheltuielilor de care a beneficiat.
Avocatul lui DSK, Frederique Baulieu, a sosit la Jandarmeia din Lille pentru a-l asista pe clientul sau. Pana la interogatoriul lui DSK, politia interogase mai multe prostituate, care recunoscusera ca au facut sex cu fostul director al FMI. DSK nu a negat ca a facut sex cu aceste femei, dar a negat cu insistenta faptul ca ar fi stiut ca ele erau prostituate. Un alt avocat al sau, Henri Leclerc, l-a sustinut: 'Va provoc sa faceti distinctia intre o prostituata dezbracata si o alta femeie dezbracata', a spus la un moment dat Leclerc dupa ce scandalul incepuse, toamna trecuta, dupa ce DSK se reintorsese in Franta, iar Leclerc fusese invitat intr-o emisiune la televiziunea franceza.
De asemenea, in aceasta ancheta, au fost arestate pana acum opt persoane, toate fiind barbati banuiti ca au organizat o retea de prostitutie cu bani din fonduri ale unor corporatii. Trei dintre suspecti au declarat ca au fost de fata la acele petreceri din Paris si Washington unde a fost prezent si DSK la sfarsitul anului 2010 si inceputul lui 2011.
In asteptarea rezultatelor anchetei, unii jurnalisti mai curiosi au mers 'inapoi' pe urmele lui DSK si, din ce-au descoperit, reiese ca fostul director al FMI era un maestru in a-si ascunde dubla viata pe care o ducea, iar unii il banuiesc pe DSK chiar de 'dubla personalitate', dupa cum dezvaluie Le Monde.
Astfel, la data de 25 ianuarie 2010, in timp ce DSK era asteptat la traditionala petrecere anuala unde sunt invitati economisti si alti angajati francezi ai FMI si ai Bancii Mondiale, DSK s-a eschivat, spunand ca are gripa. In aceeasi zi insa, la Washington 'debarcau' comisarul de politie Jean-Christophe Lagarde, adjunctul sigurantei publice din Departamentul de Nord, Fabrice Paszkowski, un bogat intreprinzator din Pas-de-Calais si o tanara care a fost prezentata ca fiind 'colaboratoarea' lui, apoi Jade, o prostituata de bar al lui Dominique Alderweireld, alias 'Dodo la Saumure'.
Doua zile mai tarziu, DSK trebuia sa plece in Elvetia, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Dar inainte de aceasta reuniune, el a preferat sa lase la o parte obligatile oficiale si sa mearga la 'Hotel W', un superb local aflat la doi pasi de Casa Alba si unde se reunesc politicieni americani, diplomati, inalti funtionari si turisti bogati. DSK era asteptat de un grup de francezi petrecareti si credea ca va trece neobservat in toata acea multime. Dar nu a fost asa, pentru ca unii l-au vazut si au spus mai departe ca DSK nu avea 'gripa'.
Asa a riscat si anul trecut, in plina campanie pentru nominalizarea reprezentantilor partidelor franceze la alegerile prezidentiale din acest an. DSK era pe val, fiind considerat singurul candidat care l-ar fi putut invinge pe actualul presedinte francez Nicolas Sarkozy, dar a facut greseala sa nu petreaca prea mult timp alaturi de simpatizatii sai si a plecat la New York, unde i s-au anulat toate sansele de a deveni presedinte al Frantei, din cauza unei cameriste de culoare de la Hotelul Sofitel.
Si la FMI i s-a clatinat la un moment dat pozitia cand, in 2008, s-a zvonit ca avusese o relatie extraconjugala cu o colaboratoare a sa, Piroska Nagy, in schimbul unor favoruri de ordin profesional acordate acesteia. Si exemplele pot continua, intre acestea fiind amintit si unul din Africa de Sud, unde fostul director al FMI a preferat intr-o seara sa mearga pe cont propriu intr-un cartier rau-famat si deosebit de riscant.