Incriminări fără precedent au izbucnit în rândul oficialilor Uniunii Europene, după ce o posibilă vizită la Bruxelles a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost dezvăluită în spațiul public, generând numeroase îngrijorări și semne de întrebare în privința asigurării securității liderului de la Kiev, anunță publicația britanică „The Guardian”.
Zelenski ar plănui o călătorie la Bruxelles, joia aceasta, pentru a se întâlni personal cu liderii UE în cadrul unei reuniuni speciale și pentru a se adresa Parlamentului European într-o sesiune extraordinară.
Președintele a părăsit Ucraina o singură dată de la începutul invaziei rusești, declanșată în februarie, anul trecut. El a făcut o vizită-surpriză la Washington, în decembrie 2022, atunci când s-a adresat Congresului SUA pentru a solicita și mai mult sprijin militar american.
Călătoria din SUA a fost organizată în cel mai mare secret, din cauza îngrijorărilor în privința siguranței lui Zelenski, iar informațiile în legătură cu acest eveniment fuseseră dezvăluite cu numai o zi înainte.
De data aceasta, lucrurile stau însă în mod diferit. Cu aproximativ 48 de ore înainte de deplasarea preconizată la Bruxelles, vizita a fost semnalată în presa italiană și, ulterior, anunțată printr-un tweet de către Partidul Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta al deputaților europeni.
„Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la Bruxelles, domnule președinte!”, se arăta în mesajul transmis pe Twitter. Postarea a fost ștearsă rapid, dar a fost surprinsă într-o captură de ecran de către site-ul „Politico”.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, care organizează summiturile UE, consideră că Parlamentul European este responsabil pentru scurgerea informațiilor. Purtătorul său de cuvânt nu a confirmat și nici nu a infirmat vizita, rezumându-se să precizeze: „Există o invitație deschisă pentru președintele Zelenski de a face o vizită la Bruxelles!”.
Această dispută a devenit o situație stânjenitoare pentru președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, ai cărei subalterni sunt acuzați de scurgerea informațiilor. Metsola este, de asemenea, membră a grupului PPE, care a publicat, pentru scurt timp, anunțul despre această vizită.
Incidentul „dezvăluie modul în care instituțiile rivale ale UE se înghesuie să își arate solidaritatea cu Ucraina și să își demonstreze sprijinul față de Zelenski”, scrie „The Guardian”.
Potrivit publicației britanice, o serie de diplomați ai UE au declarat, sub protecția anonimatului, că Michel și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întrec în a-și arăta sprijinul față de Ucraina. Cei doi au vorbit în termeni elogioși, de altfel, despre perspectivele de aderare a Ucrainei la UE.
Numeroase state membre susțin însă că liderii UE ar trebui să își tempereze retorica publică pentru a evita creșterea speranțelor de aderare rapidă a ucrainenilor la blocul comunitar.
Săptămâna trecută, Zelenski a minimizat informațiile despre o posibilă călătorie la Bruxelles, precizând: „Există riscuri mari, dacă mă duc undeva!”.
Rușii îl vânează pe liderul de la Kiev
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, liderul ucrainean a supraviețuit la peste 12 tentative de atentat, în spatele cărora se află Moscova, a relatat, recent, publicația „The Independent”.
Cel puțin două dintre acestea au fost prevenite, datorită informațiilor furnizate de către CIA. Potrivit analistului politic american Chris Whipple, „informațiile au fost atât de detaliate, încât au ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să zădărnicească două tentative de asasinat orchestrate de Rusia.”.