x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vicepremier: Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă

Vicepremier: Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă

04 Oct 2022   •   20:37
Vicepremier: Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă
Sursa foto: Agerpres

Gazprom livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea de gaze pe care s-a obligat să o asigure, a anunțat marți vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.

„Gazprom încalcă contractul semnat și livrează Republicii Moldova doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom”, a scris marți pe Facebook Andrei Spînu.

Acesta susține că Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans, iar micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale.

„Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a adăugat ministrul.

Reprezentanții companiei rusești Gazprom ar putea întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova dacă nu se fac plăți în următoarele zece zile, potrivit SkyNews. Gigantul energetic a anunțat că ar putea întrerupe livrările dacă țara nu își îndeplinește obligațiile de plată până la 20 octombrie.

De asemenea, Gazprom și-a rezervat dreptul de a anula în orice moment contractul de furnizare de gaze cu Moldova din cauza datoriilor istorice ale acesteia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gazprom Andrei Spînu