Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, desemnat recent de Hosni Mubarak în această funcţie, a refuzat să preia prerogativele preşedintelui egiptean, puternic contestat în ultimele 13 zile, de mari mase de oameni care au manifestat în principalele oraşe ale ţării, a indicat un participant la dialogul putere-opoziţie început duminică la Cairo, informează AFP.
"Am cerut ca preşedintele să-i delege puterea vicepreşedintelui, conform prerogativelor pe care i le conferă Articolul 139 /din Constituţie/, însă acesta a refuzat”, a declarat pentru AFP reprezentantul unui partid de opoziţie, care a preferat anonimatul. Puterea a lansat un "dialog naţional” cu opoziţia, la care s-a alăturat şi organizaţia Fraţii Musulmani, principala forţă de opoziţie a ţării, scoasă în afara legii acum peste 50 de ani.
După declanşarea protestelor sociale, la 25 ianuarie, preşedintele egiptean l-a numit pe Omar Suleiman, fost şef al serviciilor secrete, vicepreşedinte al ţării, o funcţie abolită tocmai de Hosni Mubarak la venirea sa la putere, în urmă cu aproape 30 de ani.
Participanţii la dialogul între regimul egiptean şi reprezentanţii Opoziţiei, printre care mişcarea Fraţii Musulmani, au convenit duminică să creeze un comitet pentru pregătirea de amendamente constituţionale până în prima săptămână din martie, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, citat de AFP. A existat un consens privind "formarea unui comitet care va cuprinde puterea judecătorească şi un anumit număr de personalităţi politice, pentru a analiza şi propune amendamentele constituţionale şi cele legislative, înainte de prima săptămână din martie", a anunţat Magdi Radi.
Mişcarea Fraţii Musulmani a luat parte la aceste discuţii, ca şi anumite grupuri care au participat la manifestaţiile începute la 25 ianuarie, pentru a obţine plecarea preşedintelui Hosni Moubarak.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al mişcării Fraţii Musulmani, Rashad Al-Bayoumi, a declarat, într-un interviu care va fi publicat luni de revista Der Spiegel, că Fraţii Musulmani nu vor ca "revoluţia din Egipt să fie prezentată ca o revoluţie a Fraţilor Musulmani, ca o revoluţie islamică".
"Ne menţinem în umbră" în timpul manifestaţiilor, pentru că "nu vrem ca revoluţia să fie prezentată ca o revoluţie a Fraţilor Musulmani, o revoluţie islamică. Este o mişcare a poporului egiptean", explică Al-Bayoumi. Numărul doi în cadrul organizaţiei islamice deplânge faptul că regimul preşedintelui Hosni Mubarak "oferă voluntar o viziune deformată despre mişcarea (sa) şi manipulează opinia publică". "Occidentul nu vrea să ne asculte. Nu suntem nişte diavoli. Vrem pacea, nu violenţa. Religia noastră nu este diabolică. Religia noastră respectă credincioşii din alte religii, acestea sunt principiile noastre", afirmă el.
În acelaşi număr al săptămânalului german apare şi un interviu cu senatorul american John McCain, care respinge ideea unei participări a Fraţilor Musulmani la un Guvern de tranziţie, care ar fi "o eroare istorică", în opinia lui. "Fraţii musulmani sunt un grup extremist, al cărui principal obiectiv este instaurarea Sharia. Aceasta este profund antidemocratică, în special atunci când este vorba despre drepturile femeilor", adaugă el.