x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Familiile numeroaselor victime ale cutremurului din Nepal se pregătesc pentru ceremonia hindusă de incinerare

Familiile numeroaselor victime ale cutremurului din Nepal se pregătesc pentru ceremonia hindusă de incinerare

de Redacția Jurnalul    |    05 Noi 2023   •   10:40
Familiile numeroaselor victime ale cutremurului din Nepal se pregătesc pentru ceremonia hindusă de incinerare
Sursa foto: Hepta

Rudele îndurerate ale victimelor celui mai grav cutremur din Nepal din ultimii opt ani au stat duminică lângă trupurile celor dragi, în timp ce salvatorii căutau persoane care ar putea fi încă prinse între dărâmăturile clădirilor prăbușite, relatează Reuters.

Lângă aproximativ 10 cadavre învelite în pânză albă într-un cort de prelată, rudele pregăteau ghirlande de gălbenele pentru ritualurile hinduse de incinerare care vor avea loc duminică.

Baljit Mahar, în vârstă de 32 de ani, stătea cu picioarele încrucișate lângă trupul fiului său de șapte ani. Copilul este unul dintre cei 157 de morți din cutremurul de vineri seara din vestul națiunii himalayene, potrivit ultimului bilanț al autorităților. Alți aproximativ 250 de răniți a lăsat în urmă cutremurul.

„Nu l-am putut salva, în timp ce toți ceilalți șase membri ai familiei au reușit să se grăbească să iasă imediat ce cutremurul ne-a scos din somn”, a declarat Mahar pentru Reuters în satul izolat Chiuri din districtul colinar Jajarkot.

Tatăl a scos cadavrul de pe fațada prăbușită a casei lor cu un singur etaj din lut și piatră.

Cutremurul a avut o magnitudine de 6,4, a declarat Centrul Național Seismologic din Nepal, în timp ce U.S. Geological Survey l-a măsurat la 5,6.

A fost cel mai sângeros seism din țară din 2015, când aproximativ 9.000 de persoane au fost ucise de două cutremure care au redus la ruine orașe întregi și temple vechi de secole și au distrus peste un milion de case, cu un cost de 6 miliarde de dolari pentru o economie de 40 de miliarde de dolari.

În urma cutremurului de vineri, mii de clădiri din Jajarkot și din districtul vecin Rukum West s-au prăbușit sau au suferit fisuri care le fac de nelocuit.

„Toate bunurile și hainele mele sunt sub dărâmături”, a declarat Mahar. „Am rămas fără nimic”.

Purtătorul de cuvânt al poliției nepaleze, Kuber Kadayat, a declarat că autoritățile vor continua să caute supraviețuitori, apoi vor aborda rapid problema ajutorului și a reabilitării pentru familiile afectate. Guvernul tratează gratuit răniții.

Supraviețuitorii au declarat că au auzit zgomote puternice de clădiri care se prăbușeau la scurt timp după cutremur.

„A fost o coloană mare de praf și nici măcar nu puteam să respirăm sau să vedem ceva”, a declarat Shanta Bahadur B.K., care veghea asupra trupurilor a șase membri ai familiei. Mama sa era tratată pentru răni la un spital din cel mai apropiat oraș, Nepalgunj.

„Sunt șocat că mi-am pierdut aproape toți membrii familiei”, a declarat bărbatul de 41 de ani, care cultivă mei și porumb. „Este o durere insuportabilă, dar trebuie să o înfrunt și să o suport. Ce să fac?”

Rudele vor folosi singurul teren de incinerare din zonă, a declarat B.K., „dar vom avea ceremonii de incinerare separate, în conformitate cu tradiția și cultura noastră”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: victime cutremur nepal incinerare