x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie spectaculoasă pentru Ucraina

Victorie spectaculoasă pentru Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    12 Sep 2023   •   09:00
Victorie spectaculoasă pentru Ucraina

Ucraina a recucerit platformele de foraj pentru petrol și gaze din largul coastei Crimeei, considerate resurse-cheie ale țării, după opt ani în care acestea fuseseră ocupate de Rusia. Imagini video detaliază acțiunea, care reprezintă o victorie majoră asupra forțelor lui Putin, la sute de kilometri în spatele liniei de front.

Operațiunea a fost derulată de Direcția de informații militare a Ministerului ucrainean al Apărării, cunoscută sub numele de GUR.

O înregistrare video de 13 minute, care prezintă atacul, îi arată pe militarii ucraineni ajungând la platformele petroliere, cu ajutorul unei mici bărci cu motor.

Direcția principală de informații a Ucrainei, care a postat înregistrarea video, susține că soldații au confiscat, de asemenea, „un stoc de muniție pentru elicoptere” și un sistem radar NEVA, utilizat în monitorizarea mișcărilor de nave în Marea Neagră.

De asemenea, oficialitățile de la Kiev au afirmat că luptătorii ucraineni au avariat un avion de luptă rusesc Su-30 în bătălia pentru „Turnurile Boika”, așa după cum mai sunt cunoscute platformele de foraj pentru petrol și gaze recuperate. Imaginile conținute în videoclipul postat arată cum ucrainenii trag asupra unui avion de vânătoare aflat deasupra lor.

Avanposturi militare

Rusia a ocupat „Turnurile Boika” în urma anexării ilegale a Crimeei, în 2014, și le-ar fi folosit de atunci ca avanposturi militare.

Serviciile secrete ucrainene susțin că platformele de foraj au fost utilizate de Rusia ca platforme de aterizare pentru elicopterele militare, precum și ca un mijloc eficient de monitorizare a mișcării navelor în Marea Neagră.

Este posibil ca aceste poziții să fi fost vitale în efortul continuu al Rusiei de a controla Marea Neagră, având în vedere retragerea Moscovei din acordul cu Ucraina privind cerealele, negociat de ONU, susțin surse de la Kiev.

„Pentru Ucraina, reimpunerea controlului asupra «Turnurilor Boiko» are o importanţă strategică şi, drept urmare, Rusia şi-a pierdut abilitatea de a le folosi în scopuri militare”, arată GUR într-o înregistrare video postată pe „Telegram”.

„Rusia este acum lipsită de abilitatea de a controla deplin apele din Marea Neagră, iar aceasta înseamnă că Ucraina a făcut paşi importanţi către eliberarea Crimeei”, se mai precizează în comunicatul GUR.

Patru dintre platformele de foraj au fost recucerite în atacul de ieri dimineață. Înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea, Ucraina extrăgea o parte însemnată din gazul natural din Marea Neagră, aprovizionând cu gaz nu doar Crimeea, ci şi regiunile continentale ale Ucrainei.

Ucrainenii recâștigă și alte teritorii

Concomitent, autoritățile de la Kiev au anunțat, tot ieri, că trupele ucrainene au recâștigat mai mult teritorii pe fronturile din est și sud, în timpul contraofensivei lor militare. 

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a anunțat că forțele ucrainene au recucerit aproape doi kilometri pătrați de teren în ultima săptămână, în jurul orașului Bahmut. Maliar a afirmat că armata țării a capturat o parte din satul Opitne, la sud de orașul Avdiivka, și a repurtat „un succes parțial” în apropierea satului Novomaiorske, în estul regiunii Donețk.

Ministrul s-a referit apoi și la „un oarecare succes” în apropiere de Klishchiivka, un sat aflat la sud de Bahmut, considerat ca fiind esențial pentru asigurarea controlului asupra orașului. Trupele Kievului au eliberat 49 de kilometri pătrați în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei de trei luni, a mai spus Maliar.

În ceea ce privește sudul, unde forțele ucrainene încearcă să avanseze spre Marea Azov, Kievul a recucerit 1,5 kilometri pătrați în ultima săptămână, a declarat Maliar. De asemenea, au fost anunțate victorii la sud de satul Robotine și la vest de Verbove, în regiunea Zaporojie.

 



 

×
Subiecte în articol: victorie ucraina