x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Alunecare de teren enormă în sudul Chinei. Cel putin 91 de persoane au dispărut

VIDEO - Alunecare de teren enormă în sudul Chinei. Cel putin 91 de persoane au dispărut

21 Dec 2015   •   09:43
VIDEO - Alunecare de teren enormă în sudul Chinei. Cel putin 91 de persoane au dispărut

Cel puţin 91 de persoane sunt date dispărute după o alunecare de teren în sudul Chinei, a anunţat luni presa de stat chineză, la o zi după ce un munte de format din pământ dislocat în urma construcţiilor s-a prăbuşit şi a îngropat 33 de clădiri, relatează Reuters.

Premierul Li Keqiang a dispus o investigaţie oficială asupra dezastrului din oraşul Shenzhen, care s-a produs la patru luni după o uriaşă explozie chimică în portul Tianjin care s-a soldat cu moartea a peste 160 de persoane.

Un zid de noroi a lovit clădirile cu mai multe etaje din parcul industrial Hengtaiyu din noul cartier Guangming duminică dimineaţă, provocându-le prăbuşirea.

Alunecarea a fost provocată de acumularea de deşeuri din construcţii în apropiere, a anunţat Ministerul pământului şi resurselor într-o postare pe contul său de Weibo.

Autorităţile locale au trimis o echipă să investigheze cauzele catastrofei şi au precizat că acumularea unei mari cantităţi de deşeuri a provocat "instabilitate şi prăbuşire, ceea ce a dus în cele din urmă la distrugerea unor clădiri". Potrivit AFP, muntele de pământ de o înălţime de circa 100 de metri a fost dislocat de ploile recente.


O secţiune din apropiere a conductei de gaze naturale est-vest a Chinei a explodat, relatează CCTV, deşi nu se ştie dacă acest eveniment a avut un impact asupra alunecării de teren.

"Valul de noroi era la numai zece metri de mine. Pe când fugeam din zonă împreună cu un tânăr, am auzit o explozie puternică", a declarat un martor pentru ziarul The Paper din Shanghai.

Un muncitor citat duminică de Xinhua a relatat că a văzut "o scurgere de pământ roşu şi noroi avansând spre clădire". "Din fericire, clădirea noastră nu a fost atinsă şi toată lumea din fabrică a fost evacuată", a povestit el, punând totul pe seama faptului că un lac din apropiere a încetinit alunecarea de teren.

Preşedintele chinez Xi Jinping le-a cerut autorităţilor provinciale să facă tot posibilul pentru a reduce numărul de victime şi pentru a-i trata pe răniţi.

Guvernul chinez a trimis un grup pentru a coordona eforturile de salvare, din care fac parte peste 500 de pompieri şi 30 de câini de salvare.

Potrivit Xinhua, sute de salvatori caută eventuali supravieţuitori după ce valul de noroi a acoperit totul, în zonă fiind vizibilă doar o suprafaţă acoperită de nisip galben.

Un număr de 14 fabrici, 13 clădiri şi trei cămine pentru muncitori au fost distruse în urma alunecării.

Xinhua relatează că 14 persoane au fost salvate şi peste 900 au fost evacuate de la locul tragediei duminică seară. Potrivit televiziunii chineze de stat, dintre cei 91 de dispăruţi 59 ar fi bărbaţi şi 32 femei.



×
Subiecte în articol: alunecare de teren enorma China