x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Artist rus, arestat după ce a dat foc intrării în fostul KGB

VIDEO - Artist rus, arestat după ce a dat foc intrării în fostul KGB

09 Noi 2015   •   13:13
VIDEO - Artist rus, arestat după ce a dat foc intrării în fostul KGB

Controversatul artist rus Piotr Pavlenski, celebru pentru protestele sale şocante împotriva puterii, a fost arestat luni dimineaţă la Moscova după ce a dat foc intrării actualului sediu al Serviciului Federal de Securitate (FSB, fost KGB), relatează EFE.

Potrivit mass-media ruse, în jurul orei 02.00 noaptea (23.00 GMT duminică), artistul s-a apropiat de intrarea impozantului sediu al FSB, din piaţa centrală Lubianka, a stropit uşa cu o substanţă inflamabilă şi i-a dat apoi foc. Artistul a fost arestat aproape imediat de poliţişti şi reţinut sub acuzaţia de "vandalizare". Poarta FSB a fost parţial arsă în partea de jos, potrivit pozei pe care artistul a postat-o pe contul său de Twitter.

Imaginea controversatului artist a făcut acum doi ani înconjurul lumii, când Pavlenski s-a dezbrăcat şi şi-a ţintuit scrotul de trotuarul din Piaţa Roşie, în faţa Mausoleului lui Lenin.

El a vrut să demonstreze că Rusia a devenit o închisoare şi a simţit că acest cuib de autoritarism, saturat de paranoia se propagă în întreaga ţară, a declarat atunci pentru EFE. Artistul a realizat anterior şi alte gesturi dramatice pentru a protesta împotriva guvernului lui Vladimir Putin.

Pavlenski s-a înfăşurat gol în sârmă ghimpată în faţa parlamentului din Sankt Petersburg, unde locuieşte, pentru proiectul său artistic intitulat "Corpul", prin care a vrut să demonstreze că sistemul legislativ se înfige asemenea cuielor în corpul uman.

Într-un alt gest extrem, Piotr Pavlenski şi-a cusut gura pentru a susţine trupa punk feminină Pussy Riot, ale cărei membre au fost încarcerate după ce au cântat împotriva lui Putin în cea mai mare biserică din Moscova.



×