x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Autoritățile franceze dau publicității primele imagini cu atacul de la Notre-Dame

VIDEO - Autoritățile franceze dau publicității primele imagini cu atacul de la Notre-Dame

07 Iun 2017   •   15:42
VIDEO - Autoritățile franceze dau publicității primele imagini cu atacul de la Notre-Dame

Bărbatul care a atacat marţi cu un ciocan un poliţist la intrarea în Catedrala Notre-Dame din Paris jurase credinţă grupării jihadiste Statul Islamic într-o înregistrare video descoperită în timpul percheziţionării locuinţei acestuia, a informat miercuri o sursă apropiată anchetei, citată de AFP. 

Agresorul, în vârstă de 40 de ani, este internat în spital şi a fost plasat miercuri în arest. Individul a fost rănit în zona toracelui după ce poliţia a deschis focul asupra lui. În timpul atacului, bărbatul a strigat 'aceasta este pentru Siria' şi a susţinut că este un 'soldat al Califatului'. 

Anterior, un purtător de cuvânt al guvernului francez declarase că bărbatul 'nu dăduse semne de radicalizare' şi că toate indiciile confirmă teza 'unui act izolat'. Agresorul 'nu dăduse în niciun moment semne de radicalizare', însă 'de la primele momente ale atacului, cuvintele pe care le-a rostit au permis clasificarea acestui atac în rândul atentatelor teroriste', a declarat miercuri Christophe Castaner la postul de radio RTL. 

Bărbatul, de origine algeriană, identificat drept Farid I., era student la Universitatea din Metz (estul Franţei). Locuinţa sa, dintr-un cămin de studenţi în Cergy Pontoise, la periferia Parisului, a fost percheziţionată marţi de anchetatori. Farid I., născut în Algeria în 1977, se afla din 2014 în Franţa la studii de doctorat în ştiinţele informaţiei, a explicat preşedintele Universităţii din Metz, Pierre Mutzenhardt, pentru postul France Bleu Lorraine Nord, citat de EFE. Teza de doctorat a lui Farid I. se referea 'la modul de funcţionare a mijloacelor de comunicare în masă în nordul Africii, Tunisia, Algeria şi Maroc', a precizat Mutzenhardt, care a relatat că bărbatul lucrase ca ziarist. 

Potrivit coordonatorului tezei sale de doctorat, Arnaud Mercier, 'nu fusese detectat niciun indiciu exterior al unei adeziuni excesive la Islam'. Totuşi, Mercier s-a declarat intrigat că Farid I. nu a mai dat niciun semn de viaţă din noiembrie 2016. 'Aceasta vrea să însemne că fără îndoială a existat un semnal de ruptură în acea toamnă', a explicat el pentru postul BFMTV. 'Când l-am cunoscut, era o persoană prooccidentală şi în favoarea valorilor democratice, care credea mult în misiunea presei', a adăugat profesorul său. AGERPRES

×