x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Criminalul Breivik a plâns la tribunal, la prezentarea manifestului său. Procesul masacrului din Norvegia - prima zi

VIDEO Criminalul Breivik a plâns la tribunal, la prezentarea manifestului său. Procesul masacrului din Norvegia - prima zi

16 Apr 2012   •   08:05
VIDEO Criminalul Breivik a plâns la tribunal, la prezentarea manifestului său. Procesul masacrului din Norvegia - prima zi

UPDATE 15:00 Criminalul A nders Breivik a plans la prezentarea unei probe a acuzarii .El a fost surpins stergandu-si lacrimile in momentul in care in fata judecatorilor a fost prezentat unul dintre filmele sale de propaganda.

Procuror a prezentat apoi si inregistrarea camerelor de supraveghere in care este surprinsa explozia provocata de Breivik in capitala Norvegiei, informeaza AFP citat de Mediafax. Breivik nu a aratat niciun fel de emotie in timpul difuzarii imaginilor.

In film se vedeau oameni care se indreptau spre camioneta-capcana in momentul producerii exploziei, in apropierea sediului Guvernului norvegian.

UPDATE 12:00 Anders Behring Breivik, care a recunoscut ca este autorul atacurilor soldate cu 77 de morti, vara trecuta, in Norvegia, a pledat nevinovat la inceperea procesului sau pentru acte de terorism, informeaza AFP citat de Mediafax.

"Recunosc faptele, dar nu recunosc vinovatia din punct de vedere penal", a spus Breivik. Imbracat la costum, Breivik s-a prezentat drept "scriitor" si le-a spus judecatorilor: "Nu recunosc acest tribunal".


Astazi a inceput la Oslo procesul masacrului comis anul trecut in Norvegia. Procesul va dura zece saptamani, cinci judecatori urmand sa decida responsabilitatea lui Andreas Breivik pentru atentatele de la din 22 iulie 2011din Oslo si insula Utoya, soldate cu 77 de morti. Supravietuitori si rude ale victimelor vor ocupa jumatate din sala de judecata care are 200 de locuri. Conform publicatiei Le Figaro, Breivik risca o pedeapsa maxima de 21 de ani de inchisoare, care poate fi prelungita insa din cinci in cinci ani, daca se va considera ca inca reprezinta o amenintare pentru.

Autorul masacrului din Norvegia, filmat de un elicopter, pe malul insulei Utøya

Cu aceasta ocazie, criminalul Andreas Breivik va vorbi in public pentru prima data dupa arestarea sa. Desi si-a recunoscut faptele, el va contesta acuzatia de crima si va pleda nevinovat, conform avocatilor sai. In timpul anchetei, el a exlicat ca a actionat in legitima aparare contra tradatorilor care au vandut Norvegia islamului si multiculturalismului.

De fapt, avocatii lui Breivik vor incerca sa demonstreze culpabilitatea clientului lor, care isi doreste sa arate ca nu a ucis pentru ca este bolnav psihic ci din convingeri ideologice. Aparatorii vor sa demonstreze ca acuzatul nu este singurul care crede ca lumea este cuprinsa de un razboi intre islam si Occident. Printre martorii apararii se vor numara un molah fundamentalist, un bloger extremist, membri ai unui partid extremist, seful organizatiei Opriti islamizarea Norvegiei si cel al Ligii de aparare a Norvegiei.

Procesul va fi transmis in direct in zece tribunale din Norvegia. Justitia a interzis, insa, difuzarea lui de catre televiziuni, considerand ca apararea lui Breivik ar putea 'deplasa atentia de la crimele savarsite catre mesajele ideologice' si ar putea provoca suferinta supravietuitorilor si familiiolor celor ucisi.

Daca judecatorii vor considera ca Breivik este bolnav psihic, el ar putea fi internat intr-o clinica. Saptamana trecuta, in urma unei contraexpertize psihiatrice, s-a decis ca Breivik poate raspunde penal. Aceasta, dupa ce primul examen medical aratatse ca este paranoic si schizofrenic.

×