x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - John Kerry spune că Bashar al-Assad trebuie debarcat de la conducerea Siriei. Senatori americani, însă, critică adminstrația Obama pentru situația creată în Orientul Mijlociu

VIDEO - John Kerry spune că Bashar al-Assad trebuie debarcat de la conducerea Siriei. Senatori americani, însă, critică adminstrația Obama pentru situația creată în Orientul Mijlociu

19 Sep 2015   •   19:57
VIDEO - John Kerry spune că Bashar al-Assad trebuie debarcat de la conducerea Siriei. Senatori americani, însă, critică adminstrația Obama pentru situația creată în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat că preşedintele sirian Bachar al-Assad trebuie să plece de la putere, dar că momentul va fi stabilit în cadrul negocierilor pentru soluţionarea conflictului din Siria, relatează AFP şi Reuters.

"De un an şi jumătate discutăm că Assad trebuie să plece, dar calendarul şi modalităţile trebuie să fie stabilite în cadrul procesului de la Geneva. Nu trebuie să fie în prima zi, nici în prima lună. Există o procedură conform căreia toate părţile trebuie să se întâlnească şi să ajungă la un acord referitor la acest lucru", a declarat John Kerry sâmbătă la Londra, după o întrevedere cu omologul său britanic Philip Hammond.

"Suntem cu totul de acord cu acest lucru. Assad trebuie să plece, el nu poate face parte din viitorul pe termen lung al Siriei, dar modalităţile şi calendarul trebuie să facă subiectul unei discuţii asupra unei soluţii politice care să ne permită să avansăm şi să evităm alte suferinţe umane", a declarat şi şeful diplomaţiei britanice.

"Noi suntem pregătiţi să negociem. Dar Assad este gata să negocieze, cu adevărat să negocieze? Rusia este gata să îl aducă la masa negocierilor şi să găsească o soluţie la această violenţă? Până acum Assad a refuzat o discuţie serioasă şi Rusia a refuzat să-l aducă la masa negocierilor", a mai spus secretarul de stat al SUA. Kerry a cerut şi Iranului să-şi folosească influenţa pentru a-l convinge pe preşedintele sirian să accepte negocierile pentru o tranziţie politică.

Pe de altă parte, secretarul de stat american a salutat dorinţa Rusiei de a-şi concentra eforturile în lupta împotriva Statului Islamic în Siria, după anunţul începerii convorbirilor militare între SUA şi Rusia. Dar John Kerry a subliniat şi că actuala criză a refugiaţilor accentuează necesitatea de a se ajunge la un acord care să ducă la o schimbare politică în Siria.

"Trebuie să negociem. De aceea aşteptăm şi sperăm ca Rusia şi Iranul, precum şi orice altă ţară cu influenţă, să contribuie la acest lucru, deoarece altfel criza nu se va sfârşi", a mai spus Kerry. Secretarul de stat al SUA nu a dat un termen precis până la care Assad poate rămâne în continuare la putere. "Ştiu doar că oamenii din Siria şi-au exprimat voinţa deja. Ei pleacă din Siria", a punctat John Kerry.

Pe de altă parte, senatorul John McCane, a criticat, de curând, administrația Obama pentru intervenția în Orientul Mijlociu a SUA, ceea ce a generat cel mai mare val de refugiați de la terminarea cel de-Al Doilea Război Mondial.

McCane și-a susținut pledoaria lângă o fotografie mărită a băiețelului sirian, găsit mort pe o plajă din Turcia.



×
Subiecte în articol: criza refugiatilor