x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Migranţi: Confruntări între manifestanţi şi poliţie în apropiere de frontiera austriacă

VIDEO - Migranţi: Confruntări între manifestanţi şi poliţie în apropiere de frontiera austriacă

07 Mai 2016   •   21:10
VIDEO - Migranţi: Confruntări între manifestanţi şi poliţie în apropiere de frontiera austriacă

Confruntări au avut loc sâmbătă după-amiază la Brenner, o mică localitate la frontiera italo-austriacă, între forţele de ordine şi mai multe sute de tineri manifestanţi care protestau împotriva anunţului făcut de Viena despre pregătirea unui dispozitiv antimigranţi, relatează AFP.

Manifestanţii, tineri anarhişti, purtau în faţă o pancartă pe care scria "Să înlăturăm frontierele" şi încercau să pătrundă în teritoriul austriac din Italia când s-au întâlnit cu numeroase forţe de ordine, poliţişti şi carabinieri în ţinută antitero.

Tinerii, care ocupaseră pentru scurt timp mica gară din Brenner, au aruncat pietre şi fumigene spre forţele de ordine. Acestea au răspuns cu gaze lacrimogene.

Poliţia a eliberat gara, dar mai multe zeci de manifestanţi s-au îndreptat atunci spre autostrada din vecinătate, închisă circulaţiei, unde forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă.

Potrivit agenţiei de presă AGI, doi poliţişti au fost răniţi, un vehicul al poliţiei - incendiat şi mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi.

Austria a început instalarea unui dispozitiv antimigranţi la frontiera sa cu Italia, estimând că Roma nu face destul pentru a controla fluxul de migranţi.

Guvernul italian estimează că aceste măsuri sunt inutile şi contrare spiritului Schengen.

Circa 2.500 de camioane şi 15.000 de maşini tranzitează în medie în fiecare zi prin tunelul de la Brenner, axa economică crucială pentru Italia şi întreprinderile sale care exportă mărfuri spre nordul Europei.

O blocare de către Austria a frontierei cu Italia la tunelul din Brenner pentru a restricţiona afluxul migranţilor ar fi o "catastrofă politică" pentru Europa, a avertizat sâmbătă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Situată la intersecţia a două principale rute migratorii în Europa - prin Balcani şi prin Italia - Austria a fost tranzitată de mai multe sute de mii de refugiaţi în 2015, dintre care a primit 90.000, adică peste 1% din populaţia sa. Pentru 2016, Viena şi-a stabilit un plafon de 37.500 de solicitanţi de azil, dintre care a înregistrat deja aproape jumătate. AGERPRES

 

×