x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viktor Orban cere „schimbare” în Europa, în ciuda criticilor venite din Parlamentul European

Viktor Orban cere „schimbare” în Europa, în ciuda criticilor venite din Parlamentul European

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2024   •   21:30
Viktor Orban cere „schimbare” în Europa, în ciuda criticilor venite din Parlamentul European
Sursa foto: Hepta

Viktor Orban, premierul Ungariei, a pledat pentru schimbări în Uniunea Europeană, însă a fost întâmpinat cu critici aspre privind derapajele democratice și poziția pro-rusă, informează AFP.

Orban a susținut că UE traversează „cea mai serioasă perioadă din istorie”, aducând în discuție războiul din Ucraina, conflictele din Orientul Mijlociu și criza migrației. El a avertizat că sistemul Schengen este în pericol de colaps din cauza gestionării crizei migrației.

De altfel, discursul lui Orban a fost întâmpinat cu critici dure din partea oficialilor europeni, care l-au acuzat de derapaje democratice și de sprijin față de Rusia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat guvernul ungar pentru blocarea ajutorului european către Ucraina și pentru refuzul de a se alătura eforturilor occidentale de înarmare a Kievului.

Von der Leyen a spus că „sprijinul politic, financiar și militar” pentru Ucraina este singura cale de a obține pacea.

Liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, a criticat vizitele necoordonate ale lui Orban la Kiev, Moscova și Beijing, pe care le-a calificat drept „spectacole propagandistice pentru autocrați”.

Mai mult, von der Leyen a acuzat Ungaria de „interferențe externe” printr-o schemă de vize pentru cetățenii ruși și a condamnat eliberarea timpurie a traficanților de persoane condamnați.

Orban a fost, de asemenea, criticat de parlamentari care au desfășurat proteste în afara sălii de plen și au susținut că fondurile europene pentru Ungaria sunt blocate din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Viktor Orban parlament european