Sulfuroasa fiică mai mare a preşedintelui uzbek, căzută în prezent în dizgraţie, a acumulat la reşedinţa sa din Geneva comori furate din muzeul naţional, afirmă disidenţi uzbeci în exil, citaţi lamontagne.fr şi de presa elveţiană.
Membri ai grupului Uzdem Fund Suisse au intrat prin efracţie în 23 decembrie în luxoasa locuinţă a Gulnarei Karimova şi au difuzat pe Skype fotografii din interiorul reşedinţei cu obiecte provenind din Muzeul Naţional Uzbek, a relatat săptămânalul Le Matin de Dimanche.
Filmate de un grup de opoziţie
Opere de artă, bijuterii din aur şi argint, un Coran încrustat cu pietre preţioase figurează printre obiectele filmate în vila abandonată. Situată pe malul lacului Geneva, ea fusese cumpărată în 2009 de Gulnara cu 18 milioane de franci elveţieni (15 milioane de euro).
Ca într-un muzeu
Şeful grupului, Sefer Beksan, un disident uzbek în vârstă de 53 de ani, care trăieşte în Elveţia de 15 ani, a declarat că a pătrunde în această casă este la fel ca şi cum ai vizita un muzeu fără să cumperi bilet la intrare.
Potrivit Le Matin de Dimanche, disidenţii uzbeci afirmă că fiica preşedintelui Islam Karimov ar fi confiscat numeroase obiecte de la Muzeul naţional din Taşkent.
Decepţiile s-au acumulat
Până de curând, Gulnara era considerată în Uzbekistan posibilă pretendentă la succesiunea tatălui său Islam Karimov, în vârstă de 75 de ani, care conduce această fostă republică sovietică din Asia Centrală din 1989. Ea a negat întotdeauna astfel de ambiţii politice.
Dar, de câteva luni, decepţiile s-au acumulat pentru această femeie de 41 de ani, cu multiple activităţi, de la cosmetică la modă, trecând prin muzică şi care a fost la conducerea unui imperiu mediatic. În noiembrie, chiar şi contul său Twitter, care îi servea ca tribună, a fost închis.
Cea care era considerată până în iulie reprezentanta permanentă a ţării sale la Naţiunile Unite la Geneva ar fi victima unei reglări de conturi în cadrul elitelor ţării, potrivit analiştilor.
Suspectată de spălare de bani
De câţiva ani, Gulnara este suspectată de spălare de bani în Europa, acuzaţie care a adus la deschiderea unei anchete în Franţa.
Fotografii difuzate de grupul disidenţilor arată -între obiectele preţioase - un seif gol, mobile acoperite cu folii de plastic, precum şi un Bentley şi un Mercedes SLK în garaj.
Gulnara este vizată de o anchetă în Elveţia, pentru spălare de bani, dar şi de una în Franţa.
În Franţa a fost deschisă o anchetă judiciară la 14 februarie anul trecut pentru spălare de bani în bandă organizată şi corupţie cu bani în străinătate.
Anterior, Franţa primise o solicitare de întrajutorare internaţională din partea Elveţiei, care a deschis la rândul ei o anchetă pentru spălare de bani. Anchetatorii încercau să identifice beneficiarii economici, printre care s-ar fi numărat Gulnara Karimova, ai mai multor companii şi bunuri imobiliare, în special o vilă la Saint-Tropez, pe Coasta de Azur, potrivit unei surse apropiate dosarului. Potrivit cotidianului Nice Matin, insistenţa Gulnarei Karimova de a retrage din bancă 600 de milioane de franci elveţieni ar fi alertat autorităţile elveţiene, în 2012.
Talente multiple
Diplomată a prestigioasei universităţi americane Harvard, Gulnara Karimova a fost până în iulie trecut reprezentantul permanent al ţării sale pe lângă misiunea Naţiunilor Unite de la Geneva, conducând şi numeroase proiecte caritabile şi culturale, scrie Le Matin.
Această femeie de afaceri cu multiple activităţi a lansat o linie de cosmerice şi este creatoare de bijuterii şi de îmbrăcăminte. Este de asemenea o cântăreaţă cunoscută sub numele de scenă de Googoosha, care a făcut un duo cu actorul franco-rus (după ce a obţinut cetăţenia rusă) Gerard Depardieu.