x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Violențe fără precedent contra jurnaliștilor

Violențe fără precedent contra jurnaliștilor

de Şerban Mihăilă    |    19 Dec 2018   •   13:45

Optzeci de jurnaliști uciși, 348 aruncați în închisori și 60 ținuți ostatici este bilanțul negru oferit ieri de organizația internațională „Reporters Sans Frontières” („Reporteri Fără Frontiere”) pentru 2018. Cifrele dezvăluie un nivel de ostilitate fără precedent față de reprezentanții mass-media, într-un an în care peste jumătate din numărul jurnaliștilor omorâți au fost vizați în mod deliberat.

În 2018, jurnaliștii au fost ținta unor violențe și tratamente abuzive fără precedent, a precizat RSF. Cel puțin 63 din totalul celor 80 de jurnaliști uciși au devenit victime în timp ce își făceau meseria, marcând o creștere cu 15 la sută față de bilanțul de anul trecut, a anunțat organizația internațională cu sediul la Paris. Raportul anual mai arată că majoritatea victimelor sunt bărbaţi, 77, comparativ cu trei femei. În total, peste 700 de jurnalişti profesionişti au fost ucişi în ultimii 10 ani. Asasinarea editorialistului saudit Jamal Khashoggi chiar în sediul consulatului țării sale din Istanbul și împușcarea mortală a tânărului reporter slovac Jan Kuciak demonstrează până unde sunt dispuși să meargă dușmanii libertății presei, mai susține raportul RSF, care insistă că, anul acesta, peste jumătate dintre jurnaliștii uciși au fost executați la comandă. „Exprimată și uneori exacerbată în mod deschis de către politicieni, lideri religioși și oameni de afaceri fără scrupule, ura față de jurnaliști are consecințe tragice pe teren și se reflectă în creșterea alarmantă a ilegalităților contra reprezentanților mass-media”, declară Christophe Deloire, secretar general al RSF, citat de Reuters. „Amplificate de rețelele de socializare, care poartă o mare vină, aceste expresii ale urii legitimizează violența, subminând astfel jurnalismul și însăși democrația, cu fiecare zi ce trece”, a adăugat el.

Iadul pentru jurnaliști

Raportul nominalizează Afganistanul, Siria și Mexicul drept cele mai periculoase țări pentru jurnaliști. În 2018, Afganistanul a fost ţara unde au fost ucişi cei mai mulţi jurnalişti, 15, detronând Siria, ce ocupa acest loc din 2012 şi care, anul acesta, rămâne a doua cea mai periculoasă ţară, cu 11 jurnalişti omorâți. RSF remarcă apoi că aproape jumătate dintre reprezentanții mass-media ucişi au fost omorâţi în ţări în care nu este război, precum Mexic, cu nouă jurnalişti asasinaţi, India, cu şase morţi, şi Statele Unite, tot cu şase morţi. SUA au intrat în acest bilanț macabru, după atacul sângeros asupra redacţiei publicației „Capital Gazette”. Numărul jurnaliştilor întemnițați este, de asemenea, mai mare: 348 comparativ cu 326, în 2017, creştere care îi vizează în special pe jurnaliştii neprofesionişti. Peste jumătate dintre jurnaliștii deținuți au fost aruncați în închisori din China, Turcia, Iran, Arabia Saudită și Egipt. Cu 60 de jurnalişti aflați în detenţie, trei sferturi dintre aceștia neprofesionişti, China este cea mai mare închisoare pentru jurnaliştii din lume. „Odată cu înăsprirea reglementărilor privind internetul, aceşti jurnalişti sunt închişi, în condiţii deseori inumane, pentru o simplă postare sau pentru o simplă informare pe reţelele de socializare sau pe un serviciu de mesagerie privată”, afirmă RSF.

„Violențele împotriva jurnaliștilor au atins un nivel fără precedent anul acesta și situația a devenit critică”.

Christophe Deloire, secretar general al RSF

×
Subiecte în articol: violente contra jurnalisti