Avioanele americane care transportă trupe din Afganistan folosesc ca punct de escală un aeroport din Bucureşti, din cauza situaţiei instabile din Kârgâzstan, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
La rândul său, ziarul Washington Times relata că baza americană de la Manas (lângă capitala Bişkek a acestei ţări central-asiatice ) este ameninţată încă o dată cu închiderea, pe fondul influenţei Rusiei asupra Guvernului interimar kârgâz.
ODKB, o alianţă condusă de Rusia şi care regrupează mai multe state din fosta URSS, s-a reunit de urgenţă luni la Moscova pentru a discuta măsurile pentru a pune capăt violenţelor din această republică ex-sovietică, au relatat agenţiile ruse citate de AFP, precizând că participanţii nu exclud o intervenţie militară. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că situaţia din Kârgâzstan este "intolerabilă".
Noi confruntări armate au izbucnit în sudul Kârgâzstanului luni, în a patra zi a violenţelor interetnice între uzbeci şi kârgâzi, soldate cu 117 morţi şi 1.500 de răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu, preluat de agenţiile internaţionale de ştiri. Kârgâzstanul a extins duminică starea de urgenţă în sudul ţării şi a ordonat forţelor sale de ordine să deschidă focul pentru a contracara violenţele interetnice. Refugiaţii uzbeci îi acuză pe kârgâzi de masacru cu participarea forţelor de ordine. Acestea sunt cele mai grave violenţe după revolta din aprilie, soldată cu 87 de morţi.
Autorităţile interimare din Kârgâzstan au sosit la putere în urma revoltei din aprilie care l-a înlăturat pe preşedintele Kurmanbek Bakiev. Sudul ţării este fieful ex-preşedintelui Bakiev, mai flexibil faţă de americani în privinţa bazei de la Manas.
Agenţia de analiză STRATFOR vede în continuarea violenţelor din această ţară semne cu privire la o intervenţie a Rusiei în regiune, cerută de Bişkek, dar refuzată de Moscova, iar Uzbekistanul vecin se teme că ar putea deveni "următoarea ţintă". Din cauza violenţelor, zeci de mii de kârgâzi se refugiază în Uzbekistan. STRATFOR vorbeşte deja despre o criză regională.
Autorităţile din Kârgâzstan au anunţat luni reţinerea unui politician local suspectat de organizarea violenţelor în masă din Oş, centru administrativ din sudul ţării, a relatat RIA Novosti. În oraşul Djelal-Abad, situat de asemenea în sud, toată noaptea s-au auzit împuşcături, grupuri de gherilă urbană au incendiat locuinţe, magazine şi sedii oficiale, jefuind depozite alimentare. Oraşul era luni dimineaţă cuprins de flăcări.
Analişti citaţi de AFP apreciază că violenţele sunt opera unor grupări de crimă organizată care alimentează tensiunile etnice, exploatând slăbiciunea Guvernului interimar. Potrivit jurnalistului rus Arkadi Dubnov, expert pentru Asia Centrală, "acest conflict a fost inspirat de bande de kârgâzi foarte organizate şi plătite", o "manipulare" care ar fi putut fi orchestrată de preşedintele înlăturat Bakiev, care se ascunde în străinătate. Fratele acestuia, Ahmat, "controla sudul cu ajutorul liderilor criminali" şi în special al liderului mafiei, Aibek Mirsidikov, alias "Aibek negrul".