x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Violenţele interetnice se extind şi la Sofia: cinci bulgari răniţi şi patru ţigani arestaţi

Violenţele interetnice se extind şi la Sofia: cinci bulgari răniţi şi patru ţigani arestaţi

03 Oct 2011   •   16:59
Violenţele interetnice se extind şi la Sofia: cinci bulgari răniţi şi patru ţigani arestaţi

Cinci persoane au fost ranite si alte patru au fost arestate in urma unei agresiuni care a avut loc duminica la Sofia, a anuntat politia luni, in timp ce presa scria despre o noua confruntare etnica implicand romi, intr-un climat tensionat care dureaza de aproximativ zece zile, relateaza AFP.

Patru barbati, cu varste cuprinse intre 16 si 36 de ani, care sunt cunoscuti de politie, au fost arestati in urma unei agresiuni care, potrivit politiei, a avut loc dupa o tentativa de furt de la domiciliul unei femei in varsta care locuieste singura. Un adolescent a fost surprins asupra faptei de catre vecini, dar a reusit sa scape si a revenit insotit de cateva zeci de tigani care i-au batut pe vecini, trei barbati si doua femei.

Unul dintre barbati a fost spitalizat cu o fractura de mandibula, in timp ce celelalte patru persoane au suferit contuzii. Politia nu a precizat apartenenta etnica a agresorilor, insa mai multe publicatii au scris ca atacatorii sunt romi. De asemenea, un oficial din cadrul Ministerului de Interne a confirmat pentru cotidianul Dnevnik implicarea comunitatii rome.

Manifestatii de protest la adresa etniei rome au loc zilnic in Bulgaria, de la presupusa asasinare, in urma cu 10 zile, a unui tanar bulgar de catre rudele unui cunoscut lider rom, incident care a alimentat cele mai grave tensiuni dintre romi si bulgari din istoria postcomunista a tarii.

In plina campanie pentru alegeri prezidentiale si municipale, programate peste trei sapamani, partidul nationalist Ataka cere reintroducerea pedepsei cu moartea, anulata in 1990, pentru a combate criminalitatea tiganeasca. Partidul, care are 16 deputati in Parlamentul de la Sofia si al carui lider candideaza la alegerile prezidentiale, a mai cerut si daramarea ghetourilor romilor.

×
Subiecte în articol: ţigani bulgaria