Un virus informatic care a afectat in septembrie posturile de comanda la distanta a avioanelor militare americane fara pilot s-a dovedit o simpla "neplacere", fara sa afecteze grav operatiunile, au anuntat miercuri Fortele aeriene americane, relateaza AFP.
Revista americana de specialitate "Wired" a anuntat la 8 octombrie, citand surse anonime, ca un virus a infectat posturile de comanda ale avioanelor fara pilot, care efectueaza misiuni in Afganistan sau in alte zone de conflict, de la Baza militara Creech din Nevada (vest).
Confirmand astfel informatia, Comandamnetul Spatial al Fortelor aeriene a anuntat ca, la 15 septembrie, un program "malware" a fost detectat, pentru prima data, in unele calculatoare din Creech.
Acest lucru a complicat putin operatiunile, dar fara sa le compromita, a dat Comandamentul asigurari intr-un comunicat. De fapt, a explicat acesta, "calculatoarele infectate faceau parte dintr-un sistem de control la sol al operatiunilor avioanelor fara pilot" si nu din sistemul de control al zborului acestor avioane, "de care este separat".
Programul malware, "de un tip obisnuit, considerat mai degraba o neplacere, decat o amenintare operationala, a putut sa fie izolat", iar in acest fel pilotarea de la distanta a avioanelor fara pilot "a ramas sigura pe tot timpul operatiunilor", au adaugat Fortele aeriene.
Wired anunta pe site-ul sau ca virusul a "infectat cabinele avioanelor americane fara pilor (de tip) Predator si Reaper, inregistrand toate comenzile pilotilor, atunci cand efectueaza misiuni la distanta in Afganistan si in alte zone de conflict".
Insa revista aprecia, de asemenea, ca intruziunea nu i-a impiedicat pe piloti sa efectueze misiunile telecomandate, chiar daca tehnicienii de la Baza Creech au intampinat cele mai mari probleme in a se debarasa de virus.
Deoarece contaminarea pare sa provina de la dischetele utilizate pentru actualizarea hartilor topografice, utilizarea acestora a fost interzisa, adauga revista.
Avioanele fara pilot sunt utilizate in mod frecvent de armata americana si CIA in cadrul unor operatiuni militare de monitorizare sau de bombardare, oficiale sau secrete, care ii pot viza pe talibani sau membri ai retelei Al-Qaida in Pakistan sau Yemen.