583 de copii din Brazilia au fost diagnosticaţi cu microcefalie începând din octombrie 2015, o malformaţie congenitală care ar putea fi legată de virusul Zika, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară, care a raportat până acum 120 de decese din cauza acestei malformaţii, informează agenţia France Presse.
Brazilia, ţara cea mai afectată de epidemia Zika, o boală transmisă de o specie de ţânţar, are de asemenea în studiu alte 4.107 de cazuri suspecte de microcefalie, care se adaugă la 950 de cazuri izolate şi la 583 de cazuri confirmate, a precizat sursa citată.
Cele mai recente date oficiale anterioare care erau din 17 februarie indicau existenţa a 508 cazuri confirmate de microcefalie (reducere în dimensiuni a craniului copilului în detrimentul dezvoltării intelectuale) din octombrie 2015 până acum şi a 3.935 de cazuri considerate suspecte.
La începutul lunii februarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a presupus că o posibilă legatură între infecţia cu virusul Zika şi explozia de cazuri de malformaţii congenitale ar trebui studiată constituind "o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional".
Directorul OMS, Margaret Chan care se află începând de marţi într-o vizită de 48 de ore în Brazilia, a avut o întâlnire cu preşedintele ţării, Dilma Rousseff, şi cu mai mulţi miniştri. Oficialul internaţional a declarat după întâlnire că va fi de parcurs un drum lung şi este de aşteptat o creştere a numărului de cazuri deoarece acest virus este "foarte complicat, foarte tenace, foarte dificil".
Experţii vor şti în câteva săptămâni dacă virusul Zika este o cauză pentru microcefalie şi pentru sindromul Guillain-Barre (boală neurologică care poate provoca paralizie ireversibilă sau deces), dar studiile clinice pentru producerea unui vaccin nu ar trebui să înceapă mai devreme de cel puţin 18 luni, a avertizat recent OMS.
La aproape 70 de ani de la descoperirea Zika la o maimuţă în Uganda, nu există încă un vaccin sau tratament specific pentru această maladie şi nici un test de diagnosticare rapidă a infecţiei, mai notează AFP .AGERPRES