x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIRUSUL ZIKA: Descoperire care dă fiori oamenilor de știință

VIRUSUL ZIKA: Descoperire care dă fiori oamenilor de știință

27 Aug 2016   •   17:40
VIRUSUL ZIKA: Descoperire care dă fiori oamenilor de știință

Virusul Zika se poate înmulţiţi în aparatul genital feminin la câteva zile după infecţie, au dezvăluit cercetătorii după ce au studiat la şoarecii de laborator transmiterea virusului pe cale sexuală, relatează AFP.

Această înmulţire a Zika în vagin poate fi o importantă sursă de infecţie "cu consecinţe potenţial grave", se arată într-un studiu realizat de universitatea Yale şi publicat joi de ziarul Cell.

Femele de şoareci gestante au fost infectate cu virusul Zika, care s-a propagat apoi în întregul lor sistem genital şi au ajuns până la creierul foetusului.

"Am constat o înmulţire semnificativă a virusului în întregul ţesut genital, de aproape cinci sau şase ori", a explicat Akiko Iwasaki, profesoară de imunobiologie la Yale.

Când şoarecii au fost infectaţi la începutul perioadei de gestaţie, virusul a atins creierul foetusului, potrivit cercetătorilor.

Deşi rămâne de demonstrat dacă fenomenul este valabil şi la oameni, "această descoperire poate fi importantă pentru toate femeile însărcinate", a declarat doamna Akiko Iwasaki "Vaginul este organul unde virusul se poate înmulţi şi potenţial transmis partenerilor", a subliniat ea.

Virusul Zika se transmite prin înţepătura ţânţarului infectat dar se are în vedere şi o posibilă transmitere pe cale sexuală.

A fost raportat luna trecută cazul unei femei care a transmis virusul partenerului său. Numeroase alte cazuri sunt în studiu, în care bărbaţi sau femei au transmis virusul în timpul unor raporturi sexuale.AGERPRES

×