Autorităţile române se află în stadiul final de analiză a unui proiect de “Declaraţie privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Weaver”, a precizat ieri MAE, la solicitarea Mediafax.
Autorităţile române se află în stadiul final de analiză a unui proiect de “Declaraţie privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Weaver”, a precizat ieri MAE, la solicitarea Mediafax.
MAE de la Bucureşti încearcă să-şi ascundă, prin răspunsuri
tehnicist alambicate, întârzierea şi ineficienţa demersurilor sale, după anunţurile
optimiste ale Ungariei şi Slovaciei, care au făcut paşi concreţi în vederea
scutirii de vize pentru cetăţenii lor care călătoresc în SUA (programul Visa
Weaver) începând cu anul viitor.
Contraziceri
În acelaşi comunicat, MAE român şi-a exprimat speranţa că rata de refuz al solicitărilor de viză, care urmează să fie făcută publică de autorităţile americane, va fi în scădere. Pe ce se bazează optimismul MAE nu este clar. Mediafax aminteşte că rata de refuz este calculată de autorităţile americane după sfârşitul anului fiscal, respectiv 30 septembrie, dar un nivel intermediar al acesteia este făcut public în cursul lunii ianuarie a fiecărui an. Or, într-un răspuns pe aceeaşi temă transmis la jumătatea lunii mai, MAE preciza că la 31 ianuarie rata de refuz a cererilor de viză pentru SUA era de trei ori mai mare decât limita maximă prevăzută de legislaţia SUA.
Demersurile Neputinţei
Ministerul aminteşte că problema vizelor a fost discutată “cu ocazia vizitei recente în România a senatorului american Richard Lugar, liderul minorităţii republicane din Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului SUA (27-28 august 2008), în cadrul discuţiilor oficialului american cu preşedintele României, Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi ministrul afacerilor Externe, Lazăr Comănescu”. “Secretarul de stat în MAE Anton Niculescu a solicitat, la rândul său, cu prilejul unei întâlniri cu o delegaţie de congresmeni americani, la 4 august 2008, sprijinul acestora pentru ridicarea regimului de vize”, se mai arată în comunicat. Consultări cu partea americană pe tema vizelor “au avut loc constant şi la nivel de lucru, între reprezentanţi ai MAE şi ai Ambasadei SUA la Bucureşti, în cadrul acestora fiind discutate şi o serie de aspecte cu caracter tehnic”, adaugă MAE român.
Slovacia Şi Ungaria, Optimiste
Slovacia ar putea fi inclusă anul viitor în programul Visa Weaver, guvernul de la Bratislava adoptând luni două documente importante, care ar trebui să accelereze procesul de includere a ţării în acest program, după cum a relatat publicaţia electronică EUObserver. “La începutul anului viitor vom putea să călătorim fără viză”, a declarat ministrul slovac de Externe, Jan Kubis. Prin adoptarea documentelor, Slovacia şi Statele Unite îşi asumă angajamentul de a accelera cooperarea privind lupta împotriva terorismului, a crimei organizate şi pentru schimbul de informaţii privind teroriştii şi suspecţi de terorism. “Este vorba despre un schimb eficient al tuturor informaţiilor legate de monitorizarea teroriştilor”, a declarat ministrul de Interne slovac, Robert Kalinak, descriind cele două acorduri ca fiind “condiţii-cheie” pentru includerea în programul Visa Waiver. Bratislava aşteaptă în prezent evaluarea finală a Statelor Unite în acest sens.
La rândul său, Ungaria are şanse mari să fie inclusă în programul Visa Waiver, când acesta va intra în vigoare, în jurul datei de 12 ianuarie, a declarat ministrul ungar de Externe, Kinga Goncz, citat de MTI. “De fapt, totul depinde de Statele Unite, dacă pot implementa la timp sistemul electronic şi cel de control”, a precizat Goncz. “În noul sistem nu va mai fi nevoie de vize, dar turiştii a trebui să se înregistreze înainte de a călători”, a precizat aceasta.