x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vistula aproape a secat. Arheologii au făcut descoperiri istorice în albia fluviului

Vistula aproape a secat. Arheologii au făcut descoperiri istorice în albia fluviului

04 Sep 2015   •   21:46
Vistula aproape a secat. Arheologii au făcut descoperiri istorice în albia fluviului

Ajunsă la o cotă scăzută istorică, Vistula își dezvălie secretele ascunse timp de secole, pe fundul său nisipos, spre bucuria arheologilor polonezi, relatează Le Point.

”Am găsit frangmente de decoruri din marmură și gresie, elemente de fântâni, canaturi de ferestre, coloane, dale și ghiulele” a declarat pentru AFP Hubert Kowalski, cercetător din cadrul Facultății de Arheologie din cadrul Universității din Varșovia.

În inima capitalei poloneze, arheologii scotocesc prin nisipul celei mai mari ape curgătoare din această țară. În zonele în care în mod normal apa atinge adâncimea de 40 de metri, cercetătorii îmbarcați în bărci pneumatice și înarmați cu sonare caută de zor vestigii istorice.

Din albia râului aproape secat se ițesc cocoașele bancurilor de nisip formând un peisaj deșertic și dezolant, în chiar mijlocul fluviului.

Arheologii au găsit pietre sculptate pe care suedezii le-au furat în timpul invaziei din din 1656 dar. Au mai fost descoperite vestigii ale podurilor vechi , obiecte de ceramică ce datează din anii 700 sau 400 IC.

Au ieșit la iveală obeliscuri și baze de coloane care provin probabil din elemente ale palatului lui Cazimir, care acum face parte din sit-ul arheologic al Universității din Varșovia.

×