Termenul „rrom” nu înseamnă România, a declarat comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene, în prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor, care a avut loc marți la Bruxelles.
Vicepreședintele Comisiei Europene a răspuns unei intervenții a primarului comunei constănțene Cumpăna, Mariana Gâju, președinte al Asociației Comunelor din România, care a arătat că această localitate este una eterogenă, fiind compusă în cea mai mare parte din români alături de care locuiesc turci, tătari și rromi.
Primarul român a arătat că țara noastră nu trebuie să devină o țintă a Uniunii Europene din acest punct de vedere, fiind necesară respectarea principiului liberei circulații pentru toți cetățenii europeni pentru a putea munci și depăși criza economică prezentă în toată Uniunea. Edilul a subliniat că numele de „rrom” nu vine de la români și că romii există atât în România, cât și în celelalte state europene.
”Da, aveți dreptate, prieteni români, rrom nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de rromi, dintre care marea majoritate trăiesc în sărăcie cruntă în multe state membre (...) Avem cu toții răspundere”, a subliniat comisarul european, citat de Agerpres.Potrivit acestuia, cetățenii rromi au mulți copii, ceea ce înseamnă că există o parte a populației care crește.
”Dacă acești copii nu merg la școală, următoarea generație de politicieni care vor sta în această sală vor vorbi despre aceeași problemă, motiv pentru care rog toate statele membre să aibă planuri de acțiune pentru rromi”, a completat Viviane Reding. Aceasta a remarcat că dezbaterile de gen privind populația romă durează de peste trei ani.
Viviane Reding a mai spus că a primit foarte multe scrisori din partea diverșilor primari, în primul rând din Franța, care s-au plâns de comunitățile de rromi. „Mi-au spus cât de dificil este ca în apropierea directă a localităților lor să se afle aceste persoane și cât de greu este să combați sărăcia în practică. Acum 17 ani făceam parte dintr-un consiliu local unde aveam de-a face cu problema migrației într-un oraș în care 90 % dintre copiii care mergeau la școală nu sunt luxemburghezi. În acești 17 ani nu am uitat ce se întâmplă la acel nivel, pentru că nu e teorie, e practică, și știu că trebuie să găsești soluții concrete pentru așa ceva”, a arătat oficialul european, care a insistat asupra necesității unor planuri de acțiune pentru rromi în primul rând la nivelul comunităților locale.
În context, comisarul european a anunțat că în data de 4 aprilie 2014 va avea loc, la Bruxelles, al treilea Summit pentru populația rromă, la care vor fi prezenți miniștri din statele membre, reprezentanți ai asociațiilor de rromi, reprezentanți ai Comitetului Regiunilor.