x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viza, sursă de speculă

Viza, sursă de speculă

de Vitalie Calugareanu    |    18 Iul 2008   •   00:00
Viza, sursă de speculă

Scutirea cetăţenilor moldoveni care deţin vize Schengen de obligativitatea de a obţine vize de tranzit pentru România nu a redus cozile de la poarta Consulatului românesc din Chişinău.

Scutirea cetăţenilor moldoveni care deţin vize Schengen de obligativitatea de a obţine vize de tranzit pentru România nu a redus cozile de la poarta Consulatului românesc din Chişinău.

 
Dimpotrivă, în ultimele zile, numărul solicitanţilor de vize a crescut, iar în mulţime au reapărut indivizii care fac bani pe seama celor nerăbdători.
Două femei au fost luate ieri de ambulanţă de la poarta Consulatului românesc din Chişinău, după ce au leşinat în mulţime. Lumea se calcă în picioare ca să intre să-şi depună dosarele pentru viză. Oamenii încearcă singuri să formeze nişte liste cu cei care vor să intre în Consulat, dar procedura neoficială este dată peste cap de anumiţi indivizi care ocupă rînd, iar apoi, cînd se apropie de intrare, îşi vînd locul. Cu cît sînt mai aproape de poartă şi reuşesc să ajungă la ghişee,  cu atît mai profitabilă este tranzacţia.

 
BANI PE METRU. Reprezentanţii Secţiei consulare ridică din umeri şi spun că oamenii sînt de vină, pentru că nu ştiu să se organizeze. Dacă abia ai venit şi nu ai chef să pierzi vremea în îmbulzeală, intră în mulţime şi stai cu urechile ciulite. Cineva te va întreba cu siguranţă dacă nu vrei să ajungi primul... contra cost, desigur. Un astfel de serviciu costă de la 150 la 300 de lei moldoveneşti, în funcţie de distanţa de la gard.

După scandalul de corupţie de anul trecut, soldat cu rechemarea şefului Secţiei consulare, Alexandru Rus, de data aceasta, cel puţin deocamdată, nu se poate vorbi despre o legătură a acestor "afacerişti" cu funcţionarii din cadrul Consulatului. Este însă suspectă lipsa de reacţie a poliţiştilor moldoveni dislocaţi acolo în număr mare ca să menţină ordinea publică. Pînă acum, nici un individ care face bani pe seama celor nerăbdători să obţină viza românească nu a fost reţinut de poliţie, deşi tranzacţiile au loc chiar în mulţime.

×
Subiecte în articol: externe