Subiectul eliminării vizelor de intrare în SUA riscă să genereze tensiuni grave la summit-ul UE, care va începe azi, la Bruxelles.
Frecuşuri
Subiectul eliminării vizelor de intrare în SUA riscă să
genereze tensiuni grave la summit-ul UE, care va începe azi, la Bruxelles. UE
vrea un lucru simplu: să discute despre eliminarea vizelor pentru toate
statele membre, în cadrul unui acord între părţi (UE şi SUA), nu în urma unor
negocieri bilaterale, aşa cum au procedat până acum mai multe state
europene.
INCOERENŢA. Cotidianul Financial Times comentează că blocul european riscă să dea dovadă din nou de lipsă de unitate în privinţa unor acorduri cu marile puteri. Între timp, Estonia a anunţat că va ignora protestele CE şi semnează un acord bilateral privind suspendarea vizelor şi securitatea aeriană cu Statele Unite, demers urmat şi de Letonia. “Atmosfera este foarte tensionată pe marginea acestui subiect. Ar putea degenera într-o situaţie extrem de neplăcută”, a spus un ambasador UE înaintea summit-ului de la Bruxelles, de azi şi mâine, la care urmează să participe şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de ţări europene, relatează Mediafax.
AVANTAJE. Europenii occidentali susţin că acordurile privind vizele ar ajuta SUA să beneficieze de condiţii de securitate foarte avantajoase. Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a declarat marţi că ţara sa a obosit să aştepte rezolvarea problemei din partea Bruxelles-ului. Oficialii europeni susţin că acordurile privind eliminarea vizelor riscă să încalce legile europene menite să protejeze informaţiile despre persoane, colectate sub incidenţa unui acord Schengen privind libera circulaţie.
NU SE LASĂ. La rândul lor, americanii o ţin pe a lor: vor continua negocierile de semnare a unor acorduri bilaterale. A spus-o secretarul pentru Securitate Internă, Michael Chertoff, citat de Mediafax. “Trebuie să negociem cu fiecare ţară”, a declarat Chertoff într-un interviu. “Dacă am aştepta până când fiecare stat UE ar îndeplini criteriile, am întârzia accesul unor noi state membre pentru o lungă perioadă. Cred că majoritatea noilor state membre ar obţine astfel avizul mai devreme decât mai târziu”, a adăugat el.