x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin, bis la putere

Vladimir Putin, bis la putere

de Sînziana Stancu    |    03 Dec 2007   •   00:00
Vladimir Putin, bis la putere

Ruşii şi-au ales Parlamentul, invingătorul, previzibil de altfel, al scrutinului de ieri fiind partidul preşedintelui ţării.

Ruşii şi-au ales Parlamentul, invingătorul, previzibil de altfel, al scrutinului de ieri fiind partidul preşedintelui ţării.

Partidul Rusia Unită, al preşedintelui ţării, favorit in scrutinul parlamentar de ieri, a fost de departe invingător. Potrivit primelor estimări parţiale, făcute de Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 12% din voturile exprimate partidul lui Vladimir Putin obţinuse 62,3% din sufragii. Partidul Comunist, al lui Ghenadi Ziuganov, a trecut şi el pragul de 7%, obţinănd 11,5% din voturi. Peste 100 de milioane de cetăţeni ruşi au fost chemaţi ieri la vot, rata de participare fiind de 54,8%, in creştere cu 2,4 procente faţă de scrutinul din 2003. Şi in Romănia, pentru cetăţenii ruşi aflaţi pe teritoriul ţării noastre, Ambasada Rusiei din Bucureşti a deschis un centru de votare.

FRAUDE. O asemenea victorie ii va permite lui Putin să-şi perpetueze influenţa politică asupra succesorului său, care va fi ales la anul, in luna martie. El ar putea deveni prim-ministru sub viitorul preşedinte, despre care analiştii politici cred că va fi "un om de-al lui", in spatele căruia Putin va conduce in continuare ţara sau ar putea candida legal pentru al treilea mandat, dacă il va intrerupe pe actualul cu cel de deputat. Opoziţia şi ONG-rile ruse au denunţat fraude "grosolane" in desfăşurarea scrutinului, in special la urnele mobile de vot din provincie şi la impiedi-carea accesului observatorilor in secţiile de vot.

sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe