Premierul rus Vladimir Putin a desfăşurat joi o vizită oficială la Ankara, în timpul căreia au fost semnate mai multe acorduri şi protocoale importante, inclusiv privind construcţia gazoductului Blue Stream-2 şi începerea lucrărilor la South Stream (ambele proiecte sunt controlate de gigantul rus Gazprom). În lupta sa istovitoare împotriva gazoductului Nabucco (considerat unul de alternativă la cele ruseşti), a venit să-l sprijine pe Putin şi premierul italian Silvio Berlusconi. Însă, potrivit cotidianului rus Kommersant, Vladimir Putin şi-a schimbat în mod brusc atitudinea faţă de Nabucco: premierul rus s-a împăcat cu inevitabilul şi încearcă acum să profite la maxim de pe urma acestuia.
În timpul conferinţei de presă de după semnarea documentelor, Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au subliniat la unison că nici gazoductele South Stream şi Nabucco, nici oleoductele Burgas-Alexandroupolis şi Samsun-Ceyhan nu sunt concurenţi de neconciliat. "South Stream nu blochează Nabucco şi noi nu suntem împotrivă", a declarat premierul Vladimir Putin, citat de cotidianul rus Vremia Novostei. "Între proiectele Samsun-Ceyhan şi Burgas-Alexandroupolis există şi mai puţină concurenţă, iar volumul de combustibil poate fi distribuit între proiecte. De altfel, cu cât mai multe proiecte de infrastructură există, cu atât este mai bine: aceasta crează un sistem sigur şi stabil de aprovizionare cu energie a Europei", a subliniat Putin.
La rândul său, premierul turc a declarat că South Stream şi Nabucco nu sunt concurente, ci reprezintă un fel de "extindere de asortiment, o diversificare". Tayyip Erdogan conştientizează foarte bine că realizarea ambelor proiecte va face din Turcia una dintre cele mai importante ţări de tranzit energetic din Europa. Silvio Berlusconi, care auzea în căşti traducerea sincronă, din turcă şi rusă, dădea din cap afirmativ, relatează Vremia Novostei. Potrivit cotidianului rus Gazeta, principala victorie a negocierilor de la Ankara a devenit acordul Turciei de a sprijini South Stream. Totuşi, nu este exclus ca în ultimul moment turcii să aleagă Nabucco, mai completează cotidianul.
În opinia analistului rus Dmitri Aleksandrov, citat de Gazeta, acordul Turciei de a permite accesul pe teritoriul său a gazoductului South Stream nu înseamnă anularea participării sale la proiectul Nabucco, considerat o alternativă la cel rusesc. Nu este exclus ca din "asortiment" Turcia să aleagă mai târziu ceea ce va considera mai atractiv. "Turcia participă deja la Nabucco, iar aderarea sa la South Stream arată doar că Ankara cântăreşte ambele variante", consideră Aleksandr Şatilov, expert rus de la Centrul pentru conjunctură politică de la Moscova. Potrivit expertului, în final autorităţile turce vor acţiona oricum ţinând cont de conjunctura politico-economică, după ce vor decide ce este mai avantajos pentru ea.
Gazoductul Nabucco este menit să livreze în ţări din Europa gaz din regiunea transcaspică şi, posibil, din Iran şi Irak. La proiect participă Austria, Bulgaria, Germania, România, Turcia şi Ungaria. După cum precizează Gazeta, pentru participanţi Nabucco este important nu atât din punct de vedere economic, cât mai ales politic: Europa vrea să-şi diversifice importurile de gaz, pentru a-şi diminua dependenţa faţă de Rusia, în timp ce Moscova încearcă în orice chip să nu admită acest lucru.
Citește pe Antena3.ro